Kuchařka pro dceru

Klasický segedínský guláš krok za krokem

Moje hodnocení
273x

Sebevědomí závratně roste při pomyšlení, že dokážete bez velké dřiny udělat velký hrnec báječného jídla. A právě kotel výborného segedínského guláše z vepřového masa ve vás zaručeně probudí pocit nadvlády nad vlastní kuchyní :)

4 porce
90 minut
maďarská

Suroviny

Nechte se vést při přípravě segedínu návodným videoreceptem

Postup přípravy

  1. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kousky. Maso osušte papírovou utěrkou a pokrájejte na kostky o velikosti přibližně 2 centimetry. Dejte vařit ½ l vody.
  2. Začněte rozehřívat sádlo ve velkém hrnci (nedočkavý kuchtík sáhne rovnou po papiňáku), jakmile se rozpustí, přidejte cibuli a při střední teplotě ji 2 minuty za stálého míchání vařečkou poduste. Zvyšte teplotu na maximum a přidejte maso. Míchejte, dokud maso nepustí šťávu, a pak ještě dál, dokud se tekutina neodpaří. Jakmile se maso po vypaření tekutiny opět začne smažit, nechte ho zezlátnout a odstavte z vařiče.
  3. Do hrnce přidejte kmín a mletou papriku a promíchejte, aby se všechna paprika rozpustila v tuku. Zalijte horkou vodou tak, aby maso bylo sotva ponořené, promíchejte, vraťte na plotýnku a při velmi mírné teplotě pozvolna duste zakryté nejméně 1 hodinu téměř doměkka. V tlakovém hrnci počítejte s přibližně 20 minutami, přesný údaj naleznete v příslušné příručce ke svému hrnci.
  4. Zelí nasypte do cedníku a pod studenou tekoucí vodou krátce propláchněte, zbavíte ho tak přílišné kyselosti. Tlakem ruky zbavte kysané zelí přebytečné vody a na velkém kuchyňském prkénku ho pokrájejte co 2 centimetry. Přidejte zelí do hrnce k masu a společně duste ještě 15 minut, dokud nebude měkké i zelí.
  5. Do hotového guláše vmíchejte kysanou smetanu a už nevařte. Jinou možností, jak zahustit a zároveň zjemnit segedínský guláš, je použít obyčejnou smetanou na vaření a lžíci hladké mouky. Mouku dobře rozmíchejte ve smetaně a přes malý cedníček nalijte do vroucího guláše. Okamžitě rozmíchejte v guláši a ještě 10 minut provařte při mírné teplotě, občas zamíchejte. Podávejte s knedlíkem.

Mohlo by vás zajímat

Zbylo vám kysané zelí? Uvařte z něj poctivou zelňačku s klobásou podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kuchařka pro dceru

Jana Florentýna Zatloukalová Kuchařka pro dceru

Nikdy jste nevařili a máte pocit, že se to ani nenaučíte? S touto kuchařkou se vám to zaručeně povede už na poprvé a svými pokrmy oslníte rodinu i návštěvu. Naučte se vařit s láskou, zdravě a rychle, bez pocitu marnosti!

"Nejsou špatní kuchaři, jsou jen špatně napsané recepty." A recepty z této knihy z vás zaručeně dobrého kuchaře udělají, protože jsou psané s láskou a tak, aby je pochopil a uvařil podle nich na poprvé i úplný začátečník. Při vaření totiž budete mít pocit, že vedle vás stojí vaše maminka a kouká vám pod ruce a hlídá, zda všechno děláte správně.

Jana Florentýna Zatloukalová rozdělila knihu do 5 přehledných částí, které nazvala etudy. Setkáte se zde jak s obecnou teorií tepelných úprav, tak s klasickými českými recepty a recepty pro prázdnou lednici, kdy se naučíte vařit z mála. Dále narazíte i na rychlé recepty, u kterých potřebujete zpracovat větší množství surovin, a nakonec se dozvíte, jak nasytit hladového muže, batole, jak přichystat pohoštění pro přátele a jak upéct narozeninový dort.


Přečtěte si také

Recepty