Najděte si recept
Na co máte chuť?

Klasický segedínský guláš krok za krokem
Suroviny (4 porce)
- vepřová plec 600–800 g
- Kysané zelí 500 g
- Zakysaná smetana 250 g
- Cibule 1 ks
- Sádlo 2 lžíce
- drcený kmín 1 lžička
- sladká mletá paprika 2 lžičky
- Sůl 1 lžička
Postup
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kousky. Maso opláchněte pod studenou tekoucí vodou, nechte okapat nebo osušte papírovou utěrkou a pokrájejte na kostky o velikosti přibližně 2 centimetry. Dejte vařit ½ l vody.
- Začněte rozehřívat sádlo ve velkém hrnci (nedočkavý kuchtík sáhne rovnou po papiňáku), jakmile se rozpustí, přidejte cibuli a při střední teplotě ji 2 minuty za stálého míchání vařečkou poduste. Zvyšte teplotu na maximum a přidejte maso. Míchejte, dokud maso nepustí šťávu, a pak ještě dál, dokud se tekutina neodpaří. Jakmile se maso po vypaření tekutiny opět začne smažit, nechte ho zezlátnout a odstavte z vařiče.
- Do hrnce přidejte kmín a mletou papriku a promíchejte, aby se všechna paprika rozpustila v tuku. Zalijte horkou vodou tak, aby maso bylo sotva ponořené, promíchejte, vraťte na plotýnku a při velmi mírné teplotě pozvolna duste zakryté nejméně 1 hodinu téměř doměkka. V tlakovém hrnci počítejte s přibližně 20 minutami, přesný údaj naleznete v příslušné příručce ke svému hrnci.
- Zelí nasypte do cedníku a pod studenou tekoucí vodou krátce propláchněte, zbavíte ho tak přílišné kyselosti. Tlakem ruky zbavte kysané zelí přebytečné vody a na velkém kuchyňském prkénku ho pokrájejte co 2 centimetry. Přidejte zelí do hrnce k masu a společně duste ještě 15 minut, dokud nebude měkké i zelí.
- Do hotového guláše vmíchejte kysanou smetanu a už nevařte. Jinou možností, jak zahustit a zároveň zjemnit segedínský guláš, je použít obyčejnou smetanou na vaření a lžíci hladké mouky. Mouku dobře rozmíchejte ve smetaně a přes malý cedníček nalijte do vroucího guláše. Okamžitě rozmíchejte v guláši a ještě 10 minut provařte při mírné teplotě, občas zamíchejte. Podávejte s knedlíkem.
Segedínský guláš Foto: Kuchařka pro dceru
Kuchařka pro dceru
Jana Florentýna Zatloukalová
Jak se naučit vařit dobře a s chutí? Jak ovládnout kuchyň? Jak překonat nástrahy složitějších jídel a dosáhnout dokonalosti? Tohle všechno naučí kuchařky-začátečnice Kuchařka pro dceru tak, jak by je to naučila jejich matka, kdyby na to měla čas.
Když se nezkušená dívka rozhodne naučit vařit, současné kuchařky jí příliš nepomohou – sklouzávají k příkazům, hemží se nejasnými pojmy, zapomínají upozorňovat na kritické okamžiky a nejčastější chyby. A už vůbec nedodají povzbuzení.
Tato knížka je však jiná. Naučí vás nejen o vaření přemýšlet, ale vezme vás za ruku a ukáže na vlastní zkušenosti autorky, jak to při objevování nejrůznějších tajů v kuchyni chodí. Máte tak v rukou rádkyni a kamarádku, která sdělí nejen vlastní doporučení, ale také poodhalí své pocity. A pokusí se zabránit tomu, abyste se nedopustili zbytečných kulinářských katastrof.
Kuchařka obsahuje 185 vyzkoušených receptů, jak uspět hned napoprvé...
Vydalo nakladatelství Smart Press.