Suroviny
- vepřové plecko 600–800 g
- bílé kysané zelí 500 g
- zakysaná smetana 250 g
- cibule 1 ks
- sádlo 2 lžíce
- drcený kmín 1 lžička
- mletá sladká paprika 2 lžičky
- sůl 1 lžička
Nechte se vést při přípravě segedínu návodným videoreceptem
Postup přípravy
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kousky. Maso osušte papírovou utěrkou a pokrájejte na kostky o velikosti přibližně 2 centimetry. Dejte vařit ½ l vody.
- Začněte rozehřívat sádlo ve velkém hrnci (nedočkavý kuchtík sáhne rovnou po papiňáku), jakmile se rozpustí, přidejte cibuli a při střední teplotě ji 2 minuty za stálého míchání vařečkou poduste. Zvyšte teplotu na maximum a přidejte maso. Míchejte, dokud maso nepustí šťávu, a pak ještě dál, dokud se tekutina neodpaří. Jakmile se maso po vypaření tekutiny opět začne smažit, nechte ho zezlátnout a odstavte z vařiče.
- Do hrnce přidejte kmín a mletou papriku a promíchejte, aby se všechna paprika rozpustila v tuku. Zalijte horkou vodou tak, aby maso bylo sotva ponořené, promíchejte, vraťte na plotýnku a při velmi mírné teplotě pozvolna duste zakryté nejméně 1 hodinu téměř doměkka. V tlakovém hrnci počítejte s přibližně 20 minutami, přesný údaj naleznete v příslušné příručce ke svému hrnci.
- Zelí nasypte do cedníku a pod studenou tekoucí vodou krátce propláchněte, zbavíte ho tak přílišné kyselosti. Tlakem ruky zbavte kysané zelí přebytečné vody a na velkém kuchyňském prkénku ho pokrájejte co 2 centimetry. Přidejte zelí do hrnce k masu a společně duste ještě 15 minut, dokud nebude měkké i zelí.
- Do hotového guláše vmíchejte kysanou smetanu a už nevařte. Jinou možností, jak zahustit a zároveň zjemnit segedínský guláš, je použít obyčejnou smetanou na vaření a lžíci hladké mouky. Mouku dobře rozmíchejte ve smetaně a přes malý cedníček nalijte do vroucího guláše. Okamžitě rozmíchejte v guláši a ještě 10 minut provařte při mírné teplotě, občas zamíchejte. Podávejte s knedlíkem.
Mohlo by vás zajímat
Zbylo vám kysané zelí? Uvařte z něj poctivou zelňačku s klobásou podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE