Suroviny
- vepřové kotlety (bez kosti) 4 ks
- rostlinný olej
- slanina 50 g
- cibule 1 ks
- houby (lesní nebo hnědé žampiony) 500 g
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- rajče 2 ks
- červená paprika 2 ks
- zakysaná smetana 200 ml
- hladká mouka 1–2 lžíce
- sůl
Noky
- hladká mouka 400 g
- vejce 2 ks
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- V nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a zprudka na něm ze obou stran opečte lehce osolené kotlety. Vyjměte je a uchovejte stranou na teple.
- V pánvi vyškvařte slaninu nakrájenou na kostičky, slaninu přesuňte ke kotletám a ve vypečeném tuku osmažte cibuli nakrájenou na kostičky, pak vsypte na plátky nakrájené houby. Až pustí šťávu, poprašte paprikou a podlijte trochou vody.
- Do pánve nakonec přidejte nakrájená rajčata a papriky, při mírné teplotě poduste, až zelenina změkne. Nakonec omáčku zahustěte zakysanou smetanou, v níž jste rozmíchali mouku, a krátce povařte.
- Na noky vsypte mouku do mísy, uprostřed udělejte důlek, vyklepněte do něj vejce, přidejte špetku soli a s trochou vody uhněťte pevné těsto.
- Dejte vařit vodu do hrnce, osolte ji, a do vroucí vody buď odkrajujte kousky těsta nebo ho protlačujte cedníkem s velkými oky. Jakmile noky vyplavou na povrch, jsou uvařené. Sceďte je a promíchejte s trochou oleje, aby se neslepily.
- Kotlety podávejte s noky, přelité omáčkou.
Připravte tradiční kuře na paprice podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem