Suroviny
- vepřová krkovice 1 kg
- bílé kysané zelí 1 kg
- rýže 50 g
- sádlo 100 g
- cibule 2 ks
- mletá sladká paprika 10 g
- zakysaná smetana 400 ml
- hladká mouka 20 g
- kopr 1 svazek
- pikantní klobása 5 ks
- anglická slanina 5 ks
- sůl
- pepř
- hlávkové zelí
Postup přípravy
- Rýži uvařte do poloměkka a nechte ji vychladnout. Polovinu vepřového masa umelte a druhou polovinu nakrájejte na 5 plátků. Umleté maso smíchejte s předvařenou rýží, ochuťte solí a pepřem. Kysané zelí propláchněte studenou vodou a nechte ho okapat.
- V silnostěnném hrnci si na sádle zpěňte najemno nakrájenou cibuli. Jakmile cibule zesklovatí, stáhněte ji z ohně a přimíchejte sladkou papriku. Na závěr přidejte propláchnuté kysané zelí a dobře promíchejte. Podle chuti ochuťte najemno nasekaným koprem.
- Troubu si předehřejte na 160 °C. Celou hlávku zelí spařte vroucí vodou a opatrně z ní odloupněte 5 listů, kterým odřízněte tvrdý košťál, a zabalte do nich připravené mleté maso.
- Zelné závitky rozložte spolu s plátky krkovice a anglické slaniny na kysané zelí. Podlijte vodou (kysané zelí by mělo být téměř potopené), přiklopte poklicí a dejte péct do předehřáté trouby do změknutí (60–90 minut). V případě potřeby podlijte vodou.
- Jakmile je maso měkké, vyndejte hrnec z trouby a závitky spolu s krkovičkou a anglickou slaninou dejte na talíř a přikryjte alobalem. V misce dobře promíchejte zakysanou smetanu s moukou a přilijte ji do hrnce ke kysanému zelí a dobře promíchejte. Hrnec s kysaným zelím dejte na sporák a za stálého míchání přiveďte k varu. Jakmile mouka zelí zahustí, vraťte do hrnce závitky spolu s krkovičkou a anglickou slaninou a na závitky položte nařezané paprikové klobásy. Vraťte zpět do trouby a nechte péct dalších 15–20 minut.