Najděte si recept
Na co máte chuť?

Maďarský kotlíkový guláš z hovězího krku
Suroviny (8–12 porcí)
- hovězí krk nakrájený na větší kostky 3 kg
- bílé papriky 4 ks
- velké žluté cibule 2 ks
- česnek 4 stroužky
- sůl 2 lžíce
- feferonka 1 ks
- větší brambory 3 ks
- kvalitní jemně mletá růžová paprika (ideálně z Kalocse či Szegedu) 3 lžíce
- černý mletý pepř podle chuti
Postup
- Maso nakrájejte na větší kostky rovnou do kotlíku. Papriky zbavte semínek, nakrájejte je na proužky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky, česnek oloupejte a stroužky rozetřete se solí nebo nakrájejte na jemné plátky. Feferonky nakrájejte na kolečka. Vše vsypte k masu, osolte, opepřete a promíchejte – nejlépe to jde oběma rukama. Zavěste kotlík nad nízký plamen a nechte dusit. Během chvíle pustí zelenina i maso šťávu, nechte je dusit pomalu a dlouho, aby se šťáva pozvolna vydusila a ne rychle vyvařila. Pokud by se vydusila moc, podle potřeby zlehka podlijte vodou, ale maso ani zelenina nemají plavat!
- Jakmile guláš ztmavne, maso změkne a ze zeleniny se stane kaše, brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Přidejte je do kotlíku, rozvařením guláš krásně zahustí.
- Kotlík odstavte a guláš osolte, opepřete a na závěr vmíchejte mletou paprikou. Kvalitní jemně mletá paprika zbarví guláš dočervena a krásně ho ovoní, od rozpálených stěn kotlíku by se spálila a zhořkla by, proto ji vmíchejte až těsně před podáváním.
PRIMA TIP: Kalocská paprika pochází z maďarského městečka Kalocsa nedaleko Dunaje. Maďarsko je pěstováním a zpracováním papriky vyhlášené, ale zde sídlí i Výzkumný ústav papriky a Muzeum papriky. Dokonce tu v září pořádají Dny papriky.
Skvělé nápady na jídla vařená na ohni najdete v aktuálním letním čísle časopisu Prima FRESH:
Oheň a dým
Obliba venkovního vaření spadá do poloviny minulého století, kdy lidé začali mít tolik volného času, že ho rádi trávili s přáteli u grilu, který obsluhoval zpravidla muž a pekl na něm maso. Grilování zdomácnělo dávno i u nás, nejnovějším světovým trendem je však vaření na otevřeném ohni. Kuchař Michal Hugo Hromas je jeho velkým fanouškem a nad plameny připravoval maso a zeleninu už v době, kdy gastronomii vládla molekulární kuchyně. Ve své první kuchařce se s vámi podělí o své osvědčené recepty na jídla zeleninová, masová, ale i sladká. Na ohni totiž upečete pečivo, velký kus masa, ryby, drobné špízy i ovoce a zeleninu. Prozradí vám také, jak oheň založit, udržovat i využít jeho potenciálu na maximum střídáním různých technik a vybavení – roštu, kotlíku, tažínu a dalších, které láskyplně nazývá „můj plechový cirkus.“ Od první do poslední stránky z knihy sálá vášeň, voní kouř a stoupá dým, takže i když venku prší, máte si co číst.
Vydalo nakladatelství Euromedia Group.