Suroviny
- hovězí krk ( nakrájený na větší kostky) 3 kg
- bílá paprika 4 ks
- cibule 2 ks
- česnek 4 stroužky
- feferonky 1 ks
- brambory (větší) 3 ks
- mletá sladká paprika (kvalitní jemně mletá růžová paprika, ideálně z Kalocse či Szegedu) 3 lžíce
- čerstvě namletý pepř
- sůl 2 lžíce
Postup přípravy
- Maso nakrájejte na větší kostky rovnou do kotlíku. Papriky zbavte semínek, nakrájejte je na proužky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky, česnek oloupejte a stroužky rozetřete se solí nebo nakrájejte na jemné plátky. Feferonky nakrájejte na kolečka. Vše vsypte k masu, osolte, opepřete a promíchejte – nejlépe to jde oběma rukama. Zavěste kotlík nad nízký plamen a nechte dusit. Během chvíle pustí zelenina i maso šťávu, nechte je dusit pomalu a dlouho, aby se šťáva pozvolna vydusila a ne rychle vyvařila. Pokud by se vydusila moc, podle potřeby zlehka podlijte vodou, ale maso ani zelenina nemají plavat!
- Jakmile guláš ztmavne, maso změkne a ze zeleniny se stane kaše, brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Přidejte je do kotlíku, rozvařením guláš krásně zahustí.
- Kotlík odstavte a guláš osolte, opepřete a na závěr vmíchejte mletou paprikou. Kvalitní jemně mletá paprika zbarví guláš dočervena a krásně ho ovoní, od rozpálených stěn kotlíku by se spálila a zhořkla by, proto ji vmíchejte až těsně před podáváním.
PRIMA TIP: Kalocská paprika pochází z maďarského městečka Kalocsa nedaleko Dunaje. Maďarsko je pěstováním a zpracováním papriky vyhlášené, ale zde sídlí i Výzkumný ústav papriky a Muzeum papriky. Dokonce tu v září pořádají Dny papriky.
Inspirujte se také receptem na klasický hospodský guláš z hovězího masa podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE