Michal Hugo Hromas

Maďarský kotlíkový guláš z hovězího krku

Moje hodnocení
29x

I když drtivá většina receptů na guláš začíná smažením cibule na sádle, tradiční vaření v kotlíku může probíhat i trochu jinak – méně námahy, méně aktivní pozornosti, a přesto skvělý výsledek. Tento guláš je inspirován originálním receptem z maďarské puszty (stepi) a vojenským receptem z první světové války, který nepočítá ani s tukem, ani s vývarem, který s sebou přirozeně nikdo nevozí. O správný říz a silnou paprikovou chuť se postará základ ze zelené či bílé papriky s cibulí v poměru 1 : 1 s česnekem a pálivou paprikou, který můžete použít i jako základ jiných zeleninových a masových dušených jídel, o delikátní chuť se postará kvalitní jemně mletá paprika.

8 porcí
120 minut
maďarská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Maso nakrájejte na větší kostky rovnou do kotlíku. Papriky zbavte semínek, nakrájejte je na proužky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky, česnek oloupejte a stroužky rozetřete se solí nebo nakrájejte na jemné plátky. Feferonky nakrájejte na kolečka. Vše vsypte k masu, osolte, opepřete a promíchejte – nejlépe to jde oběma rukama. Zavěste kotlík nad nízký plamen a nechte dusit. Během chvíle pustí zelenina i maso šťávu, nechte je dusit pomalu a dlouho, aby se šťáva pozvolna vydusila a ne rychle vyvařila. Pokud by se vydusila moc, podle potřeby zlehka podlijte vodou, ale maso ani zelenina nemají plavat!
  2. Jakmile guláš ztmavne, maso změkne a ze zeleniny se stane kaše, brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Přidejte je do kotlíku, rozvařením guláš krásně zahustí.
  3. Kotlík odstavte a guláš osolte, opepřete a na závěr vmíchejte mletou paprikou. Kvalitní jemně mletá paprika zbarví guláš dočervena a krásně ho ovoní, od rozpálených stěn kotlíku by se spálila a zhořkla by, proto ji vmíchejte až těsně před podáváním.

PRIMA TIP: Kalocská paprika pochází z maďarského městečka Kalocsa nedaleko Dunaje. Maďarsko je pěstováním a zpracováním papriky vyhlášené, ale zde sídlí i Výzkumný ústav papriky a Muzeum papriky. Dokonce tu v září pořádají Dny papriky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Michal Hugo Hromas

Knižní klub Michal Hugo Hromas

Obliba venkovního vaření spadá do poloviny minulého století, kdy lidé začali mít tolik volného času, že ho rádi trávili s přáteli u grilu, který obsluhoval zpravidla muž a pekl na něm maso. Grilování zdomácnělo dávno i u nás, nejnovějším světovým trendem je však vaření na otevřeném ohni. Kuchař Michal Hugo Hromas je jeho velkým fanouškem a nad plameny připravoval maso a zeleninu už v době, kdy gastronomii vládla molekulární kuchyně. Ve své první kuchařce se s vámi podělí o své osvědčené recepty na jídla zeleninová, masová, ale i sladká. Na ohni totiž upečete pečivo, velký kus masa, ryby, drobné špízy i ovoce a zeleninu. Prozradí vám také, jak oheň založit, udržovat i využít jeho potenciálu na maximum střídáním různých technik a vybavení – roštu, kotlíku, tažínu a dalších, které láskyplně nazývá „můj plechový cirkus.“ Od první do poslední stránky z knihy sálá vášeň, voní kouř a stoupá dým, takže i když venku prší, máte si co číst.

Vydalo nakladatelství Euromedia Group.


Přečtěte si také

Recepty