Suroviny
- vepřová plec 1 kg
- cibule 3 ks
- červená paprika (kapie) 2 ks
- zelená paprika 1 ks
- žampiony (hnědé ) 200 g
- rajčata (zralá ) 2 ks
- sádlo 2 lžíce
- mletá sladká paprika (ideálně maďarská) 1 lžíce
- kuřecí vývar 1 litr
- hladkolistá petržel
- sůl
Postup přípravy
- Maso nakrájete na 2cm kostky. Cibuli nakrájejte na malé kostičky, papriku a rajčata na 1cm kostky a žampiony na plátky.
- V kastrolu rozehřejte na středním plameni sádlo a orestujte na něm cibuli dozlatova.
- Zvyšte plamen, přidejte maso a restujte asi 3 minuty, až se maso zatáhne, ale nemělo by pustit šťávu.
- Přidejte mletou papriku, lžičku soli, nakrájenou čerstvou papriku a žampiony a za stálého míchán restujte 1 minutu. Poté přidejte nakrájená rajčata a restujte další minutu.
- Přilijte vývar, aby bylo maso do poloviny ponořené. Stáhněte plamen na minimum, přiklopte kastrol poklicí a duste asi 35 minut nebo dokud nebude maso měkké. Průběžně míchejte a podle potřeby přilévejte další vývar, aby bylo maso stále do poloviny ponořené. Hotový perkelt dochuťte solí.
- Na talíři ozdobte nasekanou hladkolistou petrželí.
Maďarský vepřový perkelt se zeleninou a houbami 2 Zdroj: iStock
Vyzkoušejte tradiční recept na kuře na paprice s máslovými noky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE