Suroviny
- Máslo 4 lžíce
- velká cibule nakrájená na kostičky 1 ks
- lesní houby, nakrájené na plátky 500 g
- hladká mouka 3 lžíce
- sladká mletá paprika 1 lžíce
- Vývar 750 ml
- Sójová omáčka 3 lžíce
- polotučné mléko 250 ml
- Zakysaná smetana 120 ml
- citronová štáva 1 lžíce
- nasekaný čerstvý kopr 1 lžíce
- nasekaná hladkolistá petržel 1 hrst
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Máslo rozehřejte ve velkém hrnci na středním stupni. Přidejte cibuli a houby a smažte, až houby pustí šťávu a ta se odpaří, trvá to asi 10 až 15 minut. Vmíchejte mouku a papriku a 2 až 3 minuty je smažte.
- Vlijte vývar, sójovou omáčku a mléko, uveďte do mírného varu, snižte příkon a na mírném varu vařte asi 10 minut. Mimo oheň pak vmíchejte zakysanou smetanu, citronovou šťávu, kopr a petrželku. Polévku podle chuti osolte a opepřete.