Když u pouličních stánkařů zavoní pečené kaštany, Vánoce jsou na spadnutí. Kornoutek s horkou lahůdkou zahřeje zkřehlé prsty a nezaměnitelná vůně nás naladí na blížící se svátky. Nečekejte letos na adventní trhy a zdravou pochoutku si připravte doma v předstihu.
Sezona jedlých kaštanů je tu: upečte si je doma v troubě podle prověřeného postupu
Jedlé kaštany máme spjaté především s adventními trhy. Tradičně se zde prodávají pečené na ohni. Plody kaštanovníku setého mají ale širší využití, a navíc jsou velice zdravé. Dozrávají v průběhu podzimu a jejich hlavní sezona trvá od poloviny října až do listopadu.
Zdravé a výživné
- Jedlé kaštany obsahují bílkoviny, sacharidy, zdravé tuky, vlákninu a množství vitamínů a minerálů. Podílem vitamínu C se vyrovnají citronům a další plusové body si připisují za vitamíny A, B, E a K. Najdeme v nich zinek, železo, hořčík, vápník, fosfor a draslík, tolik účinný ve snižování krevního tlaku.
- Ony zdravé tuky představují mononenasycené mastné kyseliny. Ty jsou ve zdravé výživě nezastupitelné. Pomáhají optimalizovat hladinu cholesterolu v krvi. Snižují LDL (ten špatný) a naopak zvyšují hladinu toho „hodného“ HDL cholesterolu.
- Pravidelnou konzumací jedlých kaštanů také podporujete své trávení, čistíte játra, bojujete proti chudokrevnosti, únavě a vyčerpání, a to i psychickém. Na zahnání podzimních depresí a chmur jsou jedlé kaštany jako dělané.
- Naopak v nich nenajdeme sodík a neobsahují ani lepek, takže jsou vhodné pro celiaky.
Sezóna jedlých kaštanů je tu 2 Zdroj: iStock
Kde je koupit
Jedlé kaštany dozrávají postupně a tu a tam na ně v přírodě narazíte. Optimální je sbírat je ze země, kdy není problém je z pichlavého obalu vyloupnout.
Nezaměňujte je ale s plody jírovce maďalu, tzv. koňského kaštanu. Ten potkáte často v parcích a tyhle kaštany se hodí na výrobu figurek zvířátek, nikoli ke konzumaci! Pokud si nejste jisti, kaštany si raději kupte na trhu nebo v supermarketu.
Berte jen plody krásně lesklé, tmavohnědé a pevné na dotyk. Jak mají skvrny, jejich slupka se po dotyku promáčkne, nebo dokonce nesou známky plísně, nechte je jejich osudu.
Sezóna jedlých kaštanů je tu 3 Zdroj: iStock
Jak je skladovat
Jedlé kaštany jsou náchylné, snadno je napadne plíseň. Po donesení z obchodu nebo z přírody je rozložte v teple třeba na ošatku, aby dýchaly, a spotřebujte co nejdříve. Krátkodobě je můžete skladovat i v lednici, ale opět musíte zajistit přístup vzduchu. V mrazáku jejich trvanlivost prodloužíte na pár měsíců a i po rozmrazení si zachovají svou původní chuť a strukturu.
Sezóna jedlých kaštanů je tu 4 Zdroj: iStock
Co s nimi
Jedlé kaštany se dají upravit různými způsoby. Můžete je povařit naříznuté 8–10 minut ve vroucí vodě, pak scedit, zabalit do utěrky a trochu promnout, aby povolily slupky. Loupat radíme ještě horké. Takto uvařené kaštany uplatníte do nádivky, k dochucení rýže, brambor nebo na polévku. Ochucené vanilkou, lehce přislazené a rozmixované s mlékem nebo smetanou mohou posloužit jako základ kaší a lahodných dezertů.
PRIMA TIP: Jak poznáte, že jsou kaštany uvařené? Půjdou propíchnout párátkem.
Sezóna jedlých kaštanů je tu 5 Zdroj: iStock
Tradiční jsou pečené
Pečené kaštany zvládnete hravě připravit i doma v troubě. Od úžasné pochoutky vás dělí jen pár snadných kroků:
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Slupku kaštanů nařízněte do velkého kříže na vypouklé straně. Dobře to jde zoubkovaným nožem. Během pečení z nich tudy bude unikat pára a kaštany nebudou poskakovat po celé troubě.
- Naříznuté kaštany umístěte na plech řezem nahoru a pečte je asi 15 až 20 minut, dokud se slupka nezačne rozevírat.
- Během pečení troubu několikrát otevřete, aby se z ní dostala vlhkost a plechem zatřepejte.
- Upečené kaštany přesypejte do misky a přikryjte utěrkou. Mírně se zapaří a půjdou lépe loupat.
- Ještě horké je vyloupejte z vnější pevné i vnitřní nahořklé slupky.
Zdroj: redakce, www.dailysabah.com; zdroj foto: iStock