Sezóna jedlých kaštanů je tu! Upečte si je doma v troubě podle prověřeného postupu
Zdroj: iStock
Sezóna jedlých kaštanů je tu! Upečte si je doma v troubě podle prověřeného postupu
Zdroj:
iStock
Když u pouličních stánkařů zavoní pečené kaštany, Vánoce se pomalu blíží. Kornoutek s horkou lahůdkou zahřeje zkřehlé prsty a nezaměnitelná vůně naladí na blížící se svátky. Nečekejte letos na adventní trhy a tuto pochoutku si připravte doma v předstihu.
Jedlé kaštany má mnoho lidí spjaté především s adventními trhy, tradičně se zde prodávají pečené na ohni. Plody kaštanovníku setého mají ale širší využití a zároveň jsou velice zdravé. Dozrávají v průběhu podzimu a jejich hlavní sezóna trvá od poloviny října až do listopadu.
Zdravé a výživné
Jedlé kaštany obsahují bílkoviny, sacharidy, zdravé tuky, vlákninu a množství vitamínů a minerálních. Plusové body si připisují za vitamíny C, A, B, E a K. Najdete v nich zinek, železo, hořčík, vápník, fosfor a draslík, který může pomoci při snižování krevního tlaku.
Ony zdravé tuky představují mononenasycené mastné kyseliny. Ty jsou ve zdravé výživě nezastupitelné. Pomáhají optimalizovat hladinu cholesterolu v krvi, mohou snížit LDL (ten špatný) a naopak zvýšit hladinu toho „hodného“ HDL cholesterolu.
Pravidelnou konzumací jedlých kaštanů také můžete podpořit své trávení a na zahnání podzimních depresí a chmur jsou jako stvořené.
Naopak v nich nenajdete sodík a neobsahují ani lepek, takže jsou vhodné pro celiaky.
Jedlé kaštany rostou i u nás, nasbírejte je cestou z procházky
Zdroj: iStock
Jedlé kaštany rostou i u nás, nasbírejte je cestou z procházky
Zdroj:
iStock
Kde je koupit?
Jedlé kaštany dozrávají postupně a tu a tam na ně v přírodě narazíte. Optimální je sbírat je ze země, kdy není problém je z pichlavého obalu vyloupnout. Nezaměňujte je ale s plody jírovce maďalu, tzv. koňského kaštanu. Ten potkáte často v parcích a tyhle kaštany se hodí na výrobu figurek zvířátek, nikoli ke konzumaci! Pokud si nejste jisti, kaštany si raději kupte na trhu nebo v supermarketu.
Berte jen plody krásně lesklé, tmavohnědé a pevné na dotyk. Pokud mají skvrny, jejich slupka se po dotyku promáčkne nebo dokonce nesou známky plísně, nechte je jejich osudu.
Vybírejte jen krásně lesklé a pevné kaštany, které jsou čerstvé
Zdroj: iStock
Vybírejte jen krásně lesklé a pevné kaštany, které jsou čerstvé
Zdroj:
iStock
Jak je skladovat?
Jedlé kaštany jsou náchylné, snadno je napadne plíseň. Po donesení z obchodu nebo z přírody je rozložte v teple, třeba na ošatku, aby dýchaly, a spotřebujte co nejdříve. Krátkodobě je můžete skladovat i v lednici, ale opět musíte zajistit přístup vzduchu. V mrazničce jejich trvanlivost prodloužíte na pár měsíců a i po rozmrazení si zachovají svou původní chuť a strukturu.
Vařené kaštany a pyré z nich lze využít ve sladkých i slaných pokrmech
Zdroj: iStock
Vařené kaštany a pyré z nich lze využít ve sladkých i slaných pokrmech
Zdroj:
iStock
A co s nimi?
Jedlé kaštany se dají upravit různými způsoby. Můžete je povařit naříznuté 8–10 minut ve vroucí vodě, pak scedit, zabalit do utěrky a trochu promnout, aby povolily slupky. Loupat radíme ještě horké. Takto uvařené kaštany uplatníte do nádivky, k dochucení rýže, brambor nebo na polévku. Ochucené vanilkou, lehce přislazené a rozmixované s mlékem nebo smetanou mohou posloužit jako základ kaší a lahodných dezertů.
PRIMA TIP: Jak poznáte, že jsou kaštany uvařené? Půjdou propíchnout párátkem.
Tradiční jsou pečené
Pečené kaštany zvládnete hravě připravit i doma v troubě. Od úžasné pochoutky vás dělí jen pár snadných kroků:
Troubu předehřejte na 200 °C.
Slupku kaštanů nařízněte do velkého kříže na vypouklé straně. Dobře to jde zoubkovaným nožem. Během pečení z nich tudy bude unikat pára a kaštany nebudou poskakovat po celé troubě.
Naříznuté kaštany umístěte na plech řezem nahoru a pečte je asi 15 až 20 minut, dokud se slupka nezačne rozevírat.
Během pečení troubu několikrát otevřete, aby se z ní dostala vlhkost, a plechem zatřepejte.
Upečené kaštany přesypejte do misky a přikryjte utěrkou. Mírně se zapaří a půjdou lépe loupat.
Ještě horké je vyloupejte z vnější pevné i vnitřní nahořklé slupky.
Pečené kaštany jsou výtečnou a zdravou chuťovkou
Zdroj: iStock
Pečené kaštany jsou výtečnou a zdravou chuťovkou
Zdroj:
iStock
Zdroj: redakce, www.dailysabah.com; zdroj foto: iStock