Suroviny
- rajčata 2–4 ks
- filety z libovolné sladkovodní ryby 800 g
- Anglická slanina 100 g
- Sádlo 1 lžíce
- Cibule 2 ks
- paprika, červená a žlutá 2 ks
- mletá sladká paprika 2 lžičky
- sladká smetana 33% 100 ml
- Sůl
- uvařené brambory
- kopr nebo hladkolistá petržel
- pálivá paprika k podávání
Postup přípravy
- Nejdříve oloupejte rajčata. Na špičce je nařízněte do křížku a dejte je na 2 minuty spařit do vroucí vody. Spařená rajčata oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny.
- Rybu vykostěte, maso pokrájejte na kostičky a pak ještě jednou prsty zkontrolujte, jestli v něm nezbyly nějaké kůstky.
- Slaninu nakrájejte na kostičky a v kastrolu ji vyškvařte, a je-li třeba, přidejte trochu sádla. Přihoďte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte ji za občasného míchání zesklovatět. Papriky zbavte semínek, nakrájejte je na proužky a s mletou paprikou, rybou a rajčaty přidejte do kastrolu.
- Směs osolte, pak ji zakryjte a bez podlévání duste pod pokličkou 10 minut. Občas promíchejte, ale jen lehce, aby se kousky ryb nerozpadly. Těsně před koncem dušení vmíchejte smetanu.
- Podávejte s vařenými bramborami posypanými nasekaným koprem nebo hladkolistou petrželkou a kapkou smetany, případně, chcete-li, posypte pálivou paprikou.