Suroviny
- olej 2 lžíce
- cibule (větší) 1 ks
- mletá sladká paprika 1 vrchovatá lžička
- vepřové uzené koleno 250 g
- bílé fazole (suché, namočené přes noc) 150 g
- česnek 1 stroužek
- mrkev 2–3 ks
- petržel (větší) 1 ks
- celer 1/8 ks
- hladká mouka 50 g
- zakysaná smetana 200 ml
- hladkolistá petržel 1 svazek
- pikantní klobása (česneková) 150 g
- těstoviny (drobné) 1 hrst
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej a osmažte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, až zezlátne. Poprašte paprikou, zalijte vodou, vložte uzené (jen aby bylo vodou pokryté), uveďte do varu a zvolna vařte asi 1 hodinu.
- Přidejte slité fazole, rozetřený česnek a vařte ještě asi 30 minut, až fazole změknou. Pak přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer. Osolte podle chuti.
- Stranou na troše oleje osmažte mouku, posypte nadrobno nakrájenou petrželkou a trochou papriky, zalijte trochou studené vody a vmíchejte zakysanou smetanu. Nechte stranou.
- Z polévky vyndejte uzené koleno, vlijte do ní jíšku s přísadami, promíchejte, přidejte na kousky nakrájené obrané uzené maso, na kolečka nakrájenou klobásu a krátce povařte. Nakonec do polévky vmíchejte těstoviny a nechte je dojít v horké polévce.
Vyzkoušejte také klasickou čočkovou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Poctivá čočková polévka
Inspirujte se i dalšími recepty z maďarské kuchyně