Suroviny
- vepřové plecko 1 kg
- cibule 2 ks
- rajčata 1 ks
- červená paprika po 1 ks
- bílá paprika
- česnek 1–2 stroužky
- sladká paprika 1 lžíce
- mletá pálivá paprika (podle chuti)
- sádlo 1–2 lžíce
Nokedli
- vejce 2 ks
- hladká mouka 2 hrnky
- voda 3/4 hrnku
- sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Nakrájenou cibuli orestujte na sádle dohněda. Přihoďte na kostky nakrájené maso, orestujte ze všech stran, osolte, přisypte obě papriky, posekaný česnek, promíchejte a zalijte asi deckou vody.
- Maso nesmí být potopené. Přiklopte a duste 40 minut. Podle potřeby malinko podlévejte, ale jen tak, aby vznikala hustá šťáva. Po uplynulé době přidejte k masu na kostky nakrájené a slupky zbavené rajče a pokrájené papriky. Duste ještě půl hodiny nebo do doby, kdy je maso měkké.
- Na nokedli dejte do většího hrnce vařit osolenou vodu. V míse smíchejte vejce, vodu a sůl a postupně přisypávejte mouku tak, aby vzniklo nepříliš tuhé, lepivé těsto.
- Buď můžete nokedli vykrajovat pomocí kávové lžičky, kterou s těstem ponoříte do vroucí vody a těsto se od lžičky odlepí. Nebo můžete použít cedník na halušky nebo obdobné pomocníky. Jakmile nokedli vyplavou, jsou uvařené. Aby se při chladnutí nelepily, můžete je trošku promastit.
Vyzkoušejte tradiční recept na kuře na paprice s máslovými noky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE