Suroviny
- hladká mouka 500 g
- zakysaná smetana (nebo bílý jogurt) 1 ks (250 g)
- voda (vlažná) 1 kelímek (od jogurtu)
- sušené droždí 1 sáček (7 g)
- sůl 2 lžičky
Postup přípravy
- Těsto vypracujte z uvedených surovin a nechte hodinu a půl kynout. Můžete nechat pracovat domácí pekárnu, kam nejprve nalijte vodu, smetanu, pak nasypejte mouku, sůl a droždí. Zapněte na program Těsto a nechte program doběhnout.
- Poté těsto propracujte na pomoučeném vále, rozdělte na porce a v rukách roztahujte placku, kterou opatrně vložte do většího množství rozpáleného oleje.
- V oleji obracejte a smažte dozlatova. Přebytečný tuk odsajte papírovými utěrkami.
- Na potření si vždy rozmíchejte kečup s rozmačkaným česnekem a nebo zakysanou smetanu s česnekem a špetkou soli. Posypejte bohatě sýrem.
- Langoše si také můžete připravit do zásoby do mrazáku a pak už je jenom vytáhnete a dosmažíte. Nechte je v oleji jenom lehce zatáhnout, aby vytvořily světlou "kůrku " a vyndejte, tuk odsajte utěrkami a do mrazáku proložte pečicím papírem.
Vyzkoušejte také recept na extra křupavé bramboráky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE