Maso
- krůtí stehna (nebo 1 vykostěnný stehenní plátek) 2 ks
- bílá cibule 4–5 ks
- mletá sladká paprika 1/2 lžičky
- majoránka 1 lžička
- rostlinný olej 1–2 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Zelí
- bílé zelí (nebo červené, čerstvé) 1 kg
- rostlinný olej 4 lžíce
- cukr krupice 2 lžíce
- cibule 1 ks
- mletý kmín
- ocet (podle chuti)
- sůl
- sušené švestky (vypeckované, vláčné) 150 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Do pekáče dejte maso. Cibule oloupejte, nakrájejte na plátky, promíchejte je s kořením a olejem a nasypte na maso.
- Přikryjte druhým pekáčem či alobalem a pečte zhruba 1 až 1½ hodiny, až bude maso měkké a hezky zčervená. Je-li potřeba, podlévejte trochou vody a před koncem pečení maso odkryjte, aby lépe chytilo barvu.
- Zelí nakrájejte na co nejjemnější proužky. Ve velkém silnostěnném kastrolu rozehřejte olej, vsypte cukr a nechte ho rozpustit. Přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a smažte, až zesklovatí.
- Vmíchejte švestky, zelí, osolte, okmínujte a při mírné teplotě přikryté duste, až zelí zcela změkne. Je-li třeba, podlévejte ho trochou vody, a nakonec podle chuti okyselte octem.
- Maso podávejte se zelím a chcete-li dodržet maďarský styl, jako příloha se hodí vařené brambory se zelenou petrželkou.
Vyzkoušejte také pečené kuře s máslem a zeleninou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Výtečné pečené kuře s máslem a zeleninou
Inspirujte se i dalšími maďarskými recepty