Suroviny
- rostlinný olej 4 lžíce
- citronová šťáva 3 lžíce
- šalvěj (lístků) 2 hrsti
- česnek 3 stroužky
- sladká paprika (mletá) 1 lžička
- čerstvě namletý pepř
- sůl
- krůtí stehna 2–3 ks
- máslo 3 lžíce
- suché víno (bílé) 2 dl
Postup přípravy
- V misce smíchejte citronovou šťávu s olejem, nasekané lístky šalvěje lékařské (1 hrst), prolisovaný česnek, mletou papriku, pepř a sůl, kterou nešetřete, aby se vysoké maso řádně prosolilo.
- Směsí maso potřete ze všech stran a dejte odležet do ledničky, a to klidně přes noc nebo minimálně 2 hodiny v pokojové teplotě.
- Stehna vložte do pekáčku, posypte druhou hrstí nasekaných šalvějových lístků, přilijte 1 dl bílého vína, na stehna položte plátky másla a pečte v předehřáté troubě na 180 °C.
- Podle potřeby (asi za 30 minut) přelejte výpekem.
- V polovině pečení stehna otočte, podlijte dalším 1 dl vína, pečte 30 minut a znovu je otočte.
- Podávejte s vhodnou přílohou.
TIP: Podávejte např. s bramborovou kaší nebo s jáhly s cuketou.
Ideální příloha ke krůtím stehnům: jáhly s cuketou. Zdroj: Češka z Česka