Suroviny
- krůtí prsa 600 g
- lák z okurek 250 ml
- kořenová zelenina (celer, petržel, mrkev) 300 g
- bobkový list 3 ks
- tymián 1 lžička
- nové koření 5 kuliček
- celý pepř 8 kuliček
- olej 2 lžíce
- smetana ke šlehání 250 ml
- hrubá mouka 6 lžic
- sůl
- cukr
- brusinky (nebo červený rybíz na ozdobení)
Postup přípravy
Nakrájejte krůtí maso na větší kostky a naložte ho do láku z okurek spolu s nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninou. Koření (například bobkový list, nové koření, pepř a tymián) zavažte do bavlněného ubrousku a přidejte k masu. Nechte marinovat alespoň čtyři hodiny, ideálně přes noc.
Maso vyjměte z marinády a zprudka opečte na rozpáleném oleji. Přilijte nálev i s kořením a zeleninou, dolijte asi půl litru vody a vařte zhruba 45 minut doměkka. Měkké maso vyjměte a omáčku rozmixujte.
Přeceďte ji přes jemné síto, přiveďte k varu a zahustěte moukou rozmíchanou ve smetaně. Důkladně promíchejte a asi deset minut povařte, dokud omáčka nezhoustne. Vraťte maso zpět, jen krátce prohřejte a dochuťte solí a případně trochou cukru.
Podávejte s houskovými nebo karlovarskými knedlíky a ozdobte brusinkami nebo rybízem pro dokonalý kontrast chutí.
PRIMA TIPY:
Pokud nemáte lák z okurek, můžete použít směs octa, vody, cukru a špetky soli – vznikne podobně svěží marináda.
Tento recept má kořeny v klasické české kuchyni, kde se běžně využívaly zbytky láku z nakládaček k dochucování omáček – dodávaly jim jemně nakyslou chuť.
Místo krůtího masa můžete použít i kuřecí stehýnka nebo křehké telecí maso.
Připravte také klasickou svíčkovou s moravským knedlíkem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Dokonalá svíčková omáčka na smetaně s moravským knedlíkem