Suroviny
- kuřecí stehno 4 ks
- máslo 50 g
- cibule 1 ks
- hladká mouka 2 lžíce
- sladká paprika 2 vrchovaté lžičky
- uzená paprika 1/2 lžičky
- drůbeží vývar 1 litr
- smetana ke šlehání (30%) 200 ml
- těstoviny (kolínka) 300 g
- sůl 1 lžička
- pepř
Postup přípravy
- Kuřecí stehna omyjte, osušte a nožem v kloubu rozdělte na dvě části (aby vzniklo horní stehno a palička), osolte a opepřete.
- Cibuli oloupejte a nahrubo nasekejte.
- V širokém kastrolu se silným dnem rozpalte máslo a vložte do něj kuřecí porce kůží dolů. Opékejte asi 4 minuty dozlatova a pak otočte a opět opékejte asi 4 minuty.
- Opečené maso (vevnitř samozřejmě bude ještě syrové) vyndejte a odložte na talíř.
- Snižte plamen pod kastrolem a do másla vhoďte cibuli. Tu za stálého míchání (při kterém zároveň seškrabujte ze dna přípečky z masa) opékejte dozlatova.
- Poté přihoďte mouku a asi 3 minuty míchejte řidší jíšku, aby se zlehka opekla.
- Přidejte obě papriky a opět promíchejte a opékejte asi minutu. Nakonec vlijte část vývaru (cca třetinu) a jíšku v kastrolu rozmíchejte do kaše, aby nevznikaly hrudky.
- Dolijte zbytek vývaru, osolte, opepřete, vraťte maso do kastrolu (přilijte i šťávu, kterou maso pustilo na odkládací talíř), přikryjte poklicí a přiveďte k varu.
- Pak stáhněte oheň na minimum a nechte asi 75–90 minut bublat (občas poklici zvedněte a směs promíchejte).
- Když je maso hotové (jde od kosti po zatlačení vidličkou), všechno vyndejte. Do hrnce k omáčce přidejte smetanu, promíchejte a asi 2 minuty provařte.
- Omáčku ochutnejte a případně dochuťte solí. Omáčku přeceďte.
- Z masa odstraňte všechnu kůži a nechte na kosti nebo oberte (dle preference strávníků). Podávejte s těstovinami polité dostatečným množstvím přecezené omáčky.