Akademiekvality.cz

Konfitovaná husí stehna s řepným zelím a houskovým knedlíkem

Moje hodnocení
2x

Kdy jíme nejčastěji husu? Nejspíše 11. listopadu, tedy svatomartinskou. Proč se ovšem omezovat jenom na toto datum, když na ni máte chuť kdykoliv jindy? Zlatavě propečené husičce dokáže odolat snad jen zarytý vegetarián. Přestože je tento typ masa poměrně tučný, dopřejte si ho. Budete mít energii na zimu a také doplníte řadu důležitých látek. Tušili jste, že se v husím mase nachází znatelně více vitaminů B2 a B6 než v kuřecím? Navíc díky zelí připravenému z řepy získá pokrm svěžest a lehkost. Takže žádné výčitky a dobrou chuť.

4 porce
120 minut
česká

Suroviny

  • husí stehna 4 ks
  • kachní nebo husí sádlo 400 g
  • sůl
  • bílý jogurt (třtinový cukr)
  • uvařená červená řepa ve vakuovém balení 280 g
  • sušené švestky 50 g
  • cibule (větší cibule) 1 ks
  • polohrubá mouka (hrubá mouka) 500 g
  • droždí 20 g
  • mléko 250 ml
  • vejce 1 ks
  • starší housky 2 ks
  • kmín (drcený kmín) 1 lžička
  • jemný bramborový škrob 1 lžíce
  • jablečný ocet

Postup přípravy

  1. Husí stehna zlehka nasolte a pocukrujte a nechte 24 hodin odležet v lednici. Druhý den stehna opláchněte a vložte do rozpuštěného sádla. Pečte na 120 °C přibližně 3 hodiny nebo doměkka. Měkká stehna můžete zapéct v troubě pod grilem, aby kůžička byla křupavá.
  2. Najemno nakrájenou cibulku restujte dosklovata na lžíci kachního sádla. Přidejte drcený kmín a ještě 5 minut restujte. Poté nalijte ocet a nechte ho skoro všechen vyvařit. Nakonec přidejte na nudličky nakrájenou řepu i se zbylým lákem z balení. Vařte 10 minut, aby se chutě spojily. Řepu zahustěte škrobem rozmíchaným ve vodě a dochuťte solí a cukrem.
  3. Mléko ohřejte na cca 30 °C a rozmíchejte v něm špetku cukru. Poté do mléka rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek (asi 15 minut). Mouku rozmíchejte se dvěma lžičkami soli, poté zalijte mlékem a přidejte vejce. Hněťte, dokud se těsto nespojí. Sušší housku nakrájenou na kostičky přidávejte postupně. Těsto stále hněťte, dokud nemá tužší, pevnou konzistenci. Těsto nechte 50 minut kynout pod vlhkou utěrkou na teplém místě.
  4. Vykynuté těsto znovu propracujte a udělejte z něj 4 bochánky, které nechte opět 10 minut kynout. Do pařáčku vložte utěrku a do utěrky dva bochánky. Napařujte cca 15 minut. Knedlíky hned po uvaření propíchejte špejlí, aby se nesrazily.

PRIMA TIP: Až budete dělat knedlíky, můžete zkusit mouku celozrnnou (třeba jen z půlky). Oproti klasické mouce obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, v níž jsou fenolytické látky významnými antioxidanty. Najdete v ní také více vitaminů, stopových látek a bílkovin.

Další tipy a informace o valitních potravinách najdete na webu www.akademiekvality.cz.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademiekvality.cz


Přečtěte si také

Recepty