Suroviny
- husí stehna 4 ks
- sádlo (kachní nebo husí ) 400 g
- třtinový cukr
- červená řepa (uvařená,ve vakuovém balení) 280 g
- sušené švestky 50 g
- cibule (větší ) 1 ks
- hrubá mouka 500 g
- droždí 20 g
- mléko 250 ml
- vejce 1 ks
- houska (starší ) 2 ks
- drcený kmín 1 lžička
- bramborový škrob (jemný ) 1 lžíce
- jablečný ocet
- sůl
Postup přípravy
- Husí stehna zlehka nasolte a pocukrujte a nechte 24 hodin odležet v lednici. Druhý den stehna opláchněte a vložte do rozpuštěného sádla. Pečte na 120 °C přibližně 3 hodiny nebo doměkka. Měkká stehna můžete zapéct v troubě pod grilem, aby kůžička byla křupavá.
- Najemno nakrájenou cibulku restujte dosklovata na lžíci kachního sádla. Přidejte drcený kmín a ještě 5 minut restujte. Poté nalijte ocet a nechte ho skoro všechen vyvařit. Nakonec přidejte na nudličky nakrájenou řepu i se zbylým lákem z balení. Vařte 10 minut, aby se chutě spojily. Řepu zahustěte škrobem rozmíchaným ve vodě a dochuťte solí a cukrem.
- Mléko ohřejte na cca 30 °C a rozmíchejte v něm špetku cukru. Poté do mléka rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek (asi 15 minut). Mouku rozmíchejte se dvěma lžičkami soli, poté zalijte mlékem a přidejte vejce. Hněťte, dokud se těsto nespojí. Sušší housku nakrájenou na kostičky přidávejte postupně. Těsto stále hněťte, dokud nemá tužší, pevnou konzistenci. Těsto nechte 50 minut kynout pod vlhkou utěrkou na teplém místě.
- Vykynuté těsto znovu propracujte a udělejte z něj 4 bochánky, které nechte opět 10 minut kynout. Do pařáčku vložte utěrku a do utěrky dva bochánky. Napařujte cca 15 minut. Knedlíky hned po uvaření propíchejte špejlí, aby se nesrazily.
PRIMA TIP: Až budete dělat knedlíky, můžete zkusit mouku celozrnnou (třeba jen z půlky). Oproti klasické mouce obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, v níž jsou fenolytické látky významnými antioxidanty. Najdete v ní také více vitaminů, stopových látek a bílkovin.
Další tipy a informace o valitních potravinách najdete na webu www.akademiekvality.cz.