Králík
- králičí stehno 2 ks
- špek 50 g
- cibule 1 ks
- česnek 1 stroužek
- bobkový list 2 ks
- nové koření 3 kuličky
- vývar (kuřecí nebo králičí )
- pepř celý 5 kuliček
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Knedlíky
- brambory (menší uvařené) 3 ks
- žloutek 1 ks
- hrubá mouka
- sůl
Navíc
- červená cibule 1 ks
- sádlo 1 lžíce
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 220 ⁰C. Brambory uvařte ve slupce. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a rozsypte do pekáčku.
- Špek nakrájejte na hranolky nebo klínky a prošpikujte stehna. Zbylý špek nakrájejte na kostky.
- Česnek nasekejte najemno. Králíka osolte a opepřete z obou stran a posypte česnekem. Položte na cibuli, podlijte vývarem. Do pekáče přidejte bobkový list, nové koření a kuličky pepře. Králíka posypejte špekem. Přiklopte pekáč a vložte do trouby. Pečte asi 60–80 minut doměkka. Během pečení přelévejte vývarem.
- Špenát v hrnci rozmrazte, přidejte vejce a rozmíchejte. Zjemněte smetanou a osolte. Můžete přidat na oleji osmahnutou cibulku nakrájenou nadrobno.
- Dejte vařit vodu na knedlíky, osolte. Vychladlé brambory oloupejte a prolisujte. V míse smíchejte se žloutkem, solí a hrstí hrubé mouky. Rukama promíchejte. Přidejte tolik mouky, aby vzniklo polotuhé těsto, které se po vložení do vroucí vody nerozpadá. Z těsta vytvořte kulaté knedlíky o velikosti pingpongového míčku. Vložte do vroucí vody. Po vyplavání vařte asi 5 minut. Jeden knedlík vytáhněte na zkoušku a rozkrojte. Knedlíky vyjměte děrovanou naběračkou na talíř.
- Cibuli nakrájejte na slabá půlkolečka. V pánvi rozpalte sádlo a cibuli opečte dokřupava.
Pečená králičí stehna s bramborovými knedlíky a špenátem