Těsto
- brambory 200 g
- dýně (pevná, např. obrovská nebo turecký turban) 400 g
- vejce 2 ks
- muškátový oříšek (strouhaný ) 1 špetka
- hladkolistá petržel 2 snítky
- bazalka (čerstvá ) asi 8 lístků
- olej (na smažení)
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
K podávání
- tvaroh 150 g
- mléko 1–2 lžíce
- citronová kůra (nastrouhaná z 1/2 bio citronu)
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Postup přípravy
- Brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Dýni oloupejte, rozkrojte, odstraňte semena a dužinu nastrouhejte nahrubo. Promíchejte, osolte a nechte zhruba 15 minut odstát. Směs protlačte přes síto a vymačkejte z ní přebytečnou tekutinu.
- Brambory a dýni promíchejte s vejci, muškátovým květem a pepřem. Petrželku a bazalku nasekejte nadrobno a vmíchejte do těsta.
- V pánvi nebo rendlíku rozehřejte zhruba 5mm vrstvu oleje, vkládejte do ní zhruba 1 lžíci těsta, urovnejte obrácenou stranou lžíce a při střední teplotě smažte z obou stran dozlatova a dokřupava. Vyjměte a nechte osušit na papírové utěrce. Postupujte stejným způsobem, dokud nespotřebujete celé těsto.
- Mezitím promíchejte tvaroh, mléko a citronovou kůru, dochuťte solí a pepřem. Placičky podávejte ideálně horké s ochuceným tvarohem.