Játra a topince - Lokál U Zavadilů
Zdroj: archiv Lokál
Játra a topince - Lokál U Zavadilů
Zdroj:
archiv Lokál
Játra jsou opomíjená superpotravina a bohatý zdroj železa a vitamínů. V kuchyni mají široké využití a dají se připravit na hodně způsobů. Můžete z nich udělat játrové knedlíčky, nakrájet je na nudličky a podusit s rýží nebo ugrilovat. Nechte se inspirovat recepty šéfkuchařů z Ambiente.
Játra v sádle z Lokálu
Husí játra patří mezi delikatesy, přitom se nemusí hned jednat o foie gras. Při přípravě svatomartinské husy si ze zbylých drobů připravte kaldoun, ovšem játra dejte stranou. Z nich vykouzlíte husí játra v sádle, studený předkrm, který si podobně jako paštiku namažete na chleba.
Na sádle (výpeku z husy) osmahněte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte husí játra nakrájená na menší kousky a zprudka orestujte. Stáhněte z plotny a nechte trochu vychladnout. Dochuťte solí, pepřem a popřípadě bylinkami (například tymiánem). Jakmile začne směs tuhnout, promíchávejte, aby se vše rovnoměrně rozprostřelo. Podávejte zastudena, s čerstvým chlebem.
Vyzkoušejte játra v kachním sádle podle návodného videoreceptu
Játrová paštika z Amasa
Suroviny
-
750 g tučnějšího vepřového masa (např. boku nebo krkovice)
-
250 g vepřových jater
-
60 g cibule
-
10 g soli
-
koření (1 g pepře, 2 g mleté skořice, 2 g nového koření, 2 g muškátového oříšku, 2 g sušeného zázvoru)
-
100 ml vývaru
-
vepřové sádlo
Postup
-
Maso nakrájejte na kostky a uvařte doměkka. Sceďte ho a nechte vychladnout. Vývar si odložte stranou.
-
Játra a vychladlé maso umelte najemno. Přidejte nakrájenou cibuli, sůl a koření.
-
Vše řádně rozmixujte na kašovitou hmotu. Při mixování přilévejte vývar, dokud nedosáhnete správné, tedy máslové konzistence. Vyškvařte si v hrnci sádlo.
-
Naplňte sklenice paštikou tak, aby pod víčkem zbylo místo odpovídající zhruba článku prstu. Poté ji zalijte trochou ještě teplého sádla (zhruba 15 g sádla na sklenici).
-
Zavíčkujte a při 80 °C vařte v kastrolu minimálně dvě hodiny. Ve vodní lázni můžete paštiku vařit i v troubě vyhřáté na 110–120 °C. V tomto případě polévejte paštiku sádlem až do upečení.
PRIMA TIP: I po zavaření paštiku skladujte vždy v lednici.
Inspirujte se i dalšími recepty na paštiku z různých druhů jater
Játrové knedlíčky z Café Savoy
Suroviny
-
500 g kuřecích jater
-
140 g škvařeného sádla
-
20 g drceného česneku
-
2 vejce
-
5 g majoránky
-
250 g strouhanky
-
sůl a čerstvě namletý pepř podle chuti
Postup
-
Játra očistěte od blan, namelte najemno a smíchejte se sádlem, česnekem, vejci, kořením a solí. Přisypte strouhanku a důkladně spojte.
-
Těsto nechte vychladit. Pak už tvarujte jednotlivé knedlíčky.
-
Knedlíčky vařte v osolené vodě – jakmile vyplavou, jsou hotové.
Vyzkoušejte játrové knedlíčky jako od babičky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Játrové knedlíčky do polévky chutnají jako od babičky
Zdroj: Ambiente