Suroviny
- vepřová játra 1 kg
- vepřový bůček 300 g
- cibule (větší ) 2 ks
- česnek 4 stroužky
- tymián (pár větviček )
- sádlo 100 g
- máslo (rozpuštěné) 100–150 g
- smetana 100 ml
- portské víno 150 ml
- sůl
Koření
- koření (např. směs, která obsahuje mletý česnek, cibuli, majoránku, pepř a nové koření)
Na dokončení
- slanina (plátky )
Postup přípravy
- Nejprve upečte bůček. Nakrájejte ho na kostky, přidejte k němu do pekáče nakrájenou jednu cibuli a dva stroužky česneku, osolte a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Upečte dozlatova a nechte vychladnout.
- Mezitím nakrájejte játra na menší kousky. V pánvi rozehřejte sádlo, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a orestujte.
- Vhoďte játra, koření, zatím nesolte, a opékejte ze všech stran. Asi po 5 minutách vlijte portské a při vyšší teplotě nechte zcela odpařit.
- Přidejte posekaný česnek. Jakmile jsou játra opečená, nevykazují známky krve a v pánvi je jen trochu tekutiny, odstavte ze zdroje tepla a nechte zchladnout.
- Vyjměte snítky tymiánu a játra spolu s bůčkem vložte po částech do mixéru. Mixujte dohladka a nakonec do paštiky vmíchejte rozpuštěné máslo a smetanu na zjemnění.
- Dostatečně osolte, dochuťte a můžete vmíchat posekaný naložený zelený pepř nebo jiné pochutiny. Vyložte formu na chlebíček slaninou a přendejte do ní paštikovou hmotu.
- Důkladně s formou poklepávejte o pracovní plochu, aby se paštika dobře usadila a nevznikly v ní vzduchové bubliny. Nechte dobře vychladit v lednici a ztuhnout.
- Takto připravená paštika je k rychlejší spotřebě.
- Paštiky lze samozřejmě i zavařovat, ale je nutné je jako každý masný výrobek zavařovat dvakrát. Jeden den hodinu při 100 °C, nechat pozvolna vychladnout min. 24 hodin a po této době opakovat ještě jednou.
PRAKTICKÉ TIPY:
- Do hotové paštiky lze přidat naložený zelený pepř, plátky česneku, mandle, sušené brusinky, švestky apod.
- Pokud nebudete chtít formu vyložit slaninou, použijte potravinovou fólii.