Suroviny
- cibule 2 ks
- česnek 1 stroužek
- krůtí játra (případně kachní nebo kuřecí ) 600 g
- rostlinný olej 2 lžíce
- mletá sladká paprika 1 zarovnaná lžička
- drcený kmín 1 špetka
- rajský protlak 2 lžíce (70 g)
- červené víno (suché ) 150 ml
- majoránka (sušená ) 1/2 lžičky
- rýže (dušená nebo kuskusový salát k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Cibule oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Játra očistěte od všech zbytků cév a tuku a pokrájejte na nudličky.
- Olej rozehřejte v pánvi a přidejte cibuli. Duste ji na mírném stupni zhruba 5 minut doměkka, zesklovatí, ale ještě nezezlátne. Zasypte ji mletou paprikou a kmínem, přidejte protlak a česnek a krátce promíchejte.
- Do připraveného základu vmíchejte játra, zvyšte plamen a zprudka restujte 2–3 minuty. Podlijte vínem a nezakryté duste sotva 10 minut do změknutí.
- Osolte a opepřete podle chuti a dolaďte rozemnutou sušenou majoránkou. Podávat můžete s dušenou rýží anebo kuskusovým salátem.
Rychlá večeře: Krůtí játra na víně podle Florentýny Zdroj: Hovory s řezníkem