Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Telecí játra po benátsku

4 porce
do 30 minut
Telecí játra po benátsku
Telecí játra po benátsku Autor: Marek Bartoš
Játra jsou vděčným bleskurychlým obědem či večeří po příchodu z práce. Vnitřnosti vybírejte čerstvé, voňavé, hezké na pohled, z mladých zvířat jsou jemnější a chutnější než ze starších kusů. Pak jim stačí také krátká úprava. Důležité je opékat játra po částech, jen tak se budou zprudka smažit při vysoké teplotě. Pokud byste je do pánve vsypali najednou, začnou se dusit a nakonec zgumovatí. 
Reklama
Reklama

Postup

  1. Játra očistěte a nakrájejte na 3cm proužky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky, česnek oloupejte, rozmarýn nasekejte nahrubo. Použijte dvě pánve, aby játra byla pečená a křupavá na povrchu, ale uvnitř zůstala růžová a šťavnatá. 
  2. V každé pánvi rozehřejte polovinu oleje, až začne kouřit, vložte polovinu jater a opékejte je ze všech stran 30 vteřin. Přisypte do každé pánve polovinu cibule, česneku a tymiánu a smažte játra ještě 2,5 minuty, až jsou hnědá a křupavá a cibule zkaramelizovaná. 
  3. Opatrně slijte olej, přilijte demi-glace a za stálého míchání 10 vteřin povařte, až se játra obalí omáčkou. Podávejte ihned s bramborovou kaší nebo bruschettou. 
Reklama

PRIMA TIP: Demi-glace je hustá silná omáčka svařená z telecího či hovězího vývaru s kapkou vína a balzamikového octa. Pokrmu dodá výraznou masovou chuť a vůni. Připravit ji můžete při vaření domácího vývaru nebo koupit už hotovou. 

Velkou řádku originálních italských receptů najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Vánoční číslo časopisu Prima FRESH

Prožijte překrásné sváteční dny a veselou zimu s novým číslem časopisu Prima FRESH

Italská kuchařka
Riccardo Lucque

Šéfkuchař restaurace Aromi a zakladatel sítě restaurací a bister s prodejem delikates La Collezione Riccardo Lucque ztělesňuje Itálii v Praze. Svou pílí, nadšením a neutuchající energií dokázal přivézt skutečné italské poklady, z kterých připravuje takové lahůdky, že si po jejich ochutnání připadáte jako na dovolené na Apeninském poloostrově. Jeho neobyčejná životní cesta z přímořského regionu Marché do srdce Evropy a kuchařské umění okouzlilo šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha natolik, že se rozhodl vydat jeho kuchařku. Italská kuchařka s příběhem obsahuje 104 receptů na domácí těstoviny, rizota, zeleninové předkrmy, polévky, masa i ryby, na které je Riccardo specialista. Podrobné recepty doplňují krásné fotografie Marka Bartoše, který s Riccardem odjel i do Itálie a navštívil jeho rodinu a oblíbené dodavatele. Tato kniha vás přenese na dovolenou a jakmile si z ní něco uvaříte, zažijete ji všemi smysly.
Vydalo nakladatelství Sevruga.
Související témata: telecí játra , játra , Hlavní jídla , Italská kuchyně
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama