Najděte si recept
Na co máte chuť?

Vepřová játra na roštu s domácími hranolky a tatarkou
Játra bývala poměrnou vzácností, dnes už je seženete běžně. Rychlá úprava (přes název prováděná na pánvi) dává vyniknout jejich křehkosti a šťavnatosti, která při delším vaření mizí. Klasika, která neomrzí, ale kterou dovedla srazit na kolena neodborná nebo nedostatečná příprava jater před opečením, řídká kyselá „tatarka“ i mražené hranolky z pytlíku. Tak to tedy ne!
do 30 minut
4 porce
Suroviny (4 porce)
Tatarská omáčka po francouzsku:
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Promíchejte přísady na tatarskou omáčku v misce a dejte stranou do chladu.
- Očištěná a blan zbavená játra nakrájejte napříč na plátky 1,5 cm vysoké. Přikryjte je fólií na potraviny a lehce naklepejte. V silnostěnné pánvi rozehřejte olej a játra zprudka opečte, asi 2 minuty z každé strany. Obracejte je plochou vařečkou, nepíchejte do nich.
- Odkládejte je na hlubší talíř a dobře je osolte a pomelte pepřem. Pak na ně položte kousek másla, aby se na horkých játrech rozpustilo. Podávejte s domácí tatarskou omáčkou a hranolky (viz PRIMA TIP), ale dobré jsou i pečené brambory.
PRIMA TIP: Abyste si ušetřili trochu práce a kalorií se smažením hranolků a postoupili na vyšší level, využijte poslední trik světových šéfkuchařů a hranolky pečte v troubě. K tomu patří i trik číslo dvě: brambory nakrájejte na hranolky a krátce, asi 5 minut, je předvařte v osolené vodě. Nechte je dobře okapat, v pekáči nebo na plechu promíchejte s olivovým olejem, osolte a pečte v troubě předehřáté na 200 °C až zezlátnou, trvá to asi 30–40 minut.