Suroviny
- vepřová játra 1 kg
- olivový olej na opékání
- kousek másla na dochucení
- sůl a čerstvě namletý pepř
- brambory 1 kg
Tatarská omáčka po francouzsku
- kvalitní majonéza 200 ml
- kapary, nakrájené nadrobno 3 lžíce
- kyselé okurky, nakrájené nadrobno 3 lžíce
- šalotka, nakrájená nadrobno 1 ks
- střik citronové šťávy
- hladkolistá petržel, nadrobno nakrájená 3 lžíce
- mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
Postup přípravy
- Promíchejte přísady na tatarskou omáčku v misce a dejte stranou do chladu.
- Očištěná a blan zbavená játra nakrájejte napříč na plátky 1,5 cm vysoké. Přikryjte je fólií na potraviny a lehce naklepejte. V silnostěnné pánvi rozehřejte olej a játra zprudka opečte, asi 2 minuty z každé strany. Obracejte je plochou vařečkou, nepíchejte do nich.
- Odkládejte je na hlubší talíř a dobře je osolte a pomelte pepřem. Pak na ně položte kousek másla, aby se na horkých játrech rozpustilo. Podávejte s domácí tatarskou omáčkou a hranolky (viz PRIMA TIP), ale dobré jsou i pečené brambory.
PRIMA TIP: Abyste si ušetřili trochu práce a kalorií se smažením hranolků a postoupili na vyšší level, využijte poslední trik světových šéfkuchařů a hranolky pečte v troubě. K tomu patří i trik číslo dvě: brambory nakrájejte na hranolky a krátce, asi 5 minut, je předvařte v osolené vodě. Nechte je dobře okapat, v pekáči nebo na plechu promíchejte s olivovým olejem, osolte a pečte v troubě předehřáté na 200 °C až zezlátnou, trvá to asi 30–40 minut.
Vepřová játra na roštu s domácími hranolky a tatarkou Zdroj: Marek Kučera