Suroviny
- telecí játra 300 g
- anglická slanina 3 plátky
- olivový olej asi 4 lžíce
- hovězí vývar asi 250 ml
- bílá cibule 1 ks
- kečup 2 lžičky
- česnek 2 stroužky
- bílé fazole (máslové, uvařené nebo konzervované) 400 g
- mořská sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Játra nakrájejte na plátky a propláchněte je pod studenou vodou a dobře osušte. Je-li třeba, očistěte okraje.
- V pánvi rozehřejte 1 lžičku olivového oleje a osmažte nakrájenou slaninu až bude křupavá a zezlátne. Dejte ji stranou.
- V ploché misce obalte plátky jater v mouce promíchané s trochou soli a pepře. Přebytek oklepejte a plátky jater pak osmažte v pánvi po slanině, do které jste přidali 1 lžičku oleje. Smažte z každé strany 1 až 1½ minuty dozlatova, pak dejte stranou.
- Do pánve přidejte opět trochu oleje a osmažte plátky cibule až zvláční a zezlátnou. Zasypte zbylou moukou od obalování a dobře promíchejte. Vmíchejte vývar a kečup a za častého promíchávání nechte asi 5 minut probublávat.
- Do pánve vraťte játra a slaninu a při mírní teplotě 2 až 3 minuty prohřívejte. Podle chuti osolte, opepřete, sundejte z plotýnky a přikryjte, aby játra zůstala teplá.
- V pánvi rozehřejte zbylý olej a osmažte česnek, asi 1 minutu. Vsypte fazole, vlijte 4 lžíce vody, osolte, opepřete, krátce prohřejte a pak rozmačkejte na hrubší nebo jemnější kaši. Podávejte s játry zakapanými omáčkou.
Z jater připravte ty nejlepší knedlíčky do polévky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE