redakce Prima FRESH

Telecí játra se šťouchanými máslovými fazolemi a pikantní omáčkou

Moje hodnocení
1x

V naší kuchyni jsou játra celkem běžnou surovinou, ale obvykle se podávají dušená či smažená. Jemným telecím játrům prospěje i jemné zacházení, omáčka zvýrazní jejich chuť a fazole ji zas báječně doplní. O krok dál ve styku francouzské gastronomie, ovšem snadno a rychle.

4 porce
45 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Játra nakrájejte na plátky a propláchněte je pod studenou vodou a dobře osušte. Je-li třeba, očistěte okraje.
  2. V pánvi rozehřejte 1 lžičku olivového oleje a osmažte nakrájenou slaninu až bude křupavá a zezlátne. Dejte ji stranou.
  3. V ploché misce obalte plátky jater v mouce promíchané s trochou soli a pepře. Přebytek oklepejte a plátky jater pak osmažte v pánvi po slanině, do které jste přidali 1 lžičku oleje. Smažte z každé strany 1 až 1½ minuty dozlatova, pak dejte stranou.
  4. Do pánve přidejte opět trochu oleje a osmažte plátky cibule až zvláční a zezlátnou. Zasypte zbylou moukou od obalování a dobře promíchejte. Vmíchejte vývar a kečup a za častého promíchávání nechte asi 5 minut probublávat.
  5. Do pánve vraťte játra a slaninu a při mírní teplotě 2 až 3 minuty prohřívejte. Podle chuti osolte, opepřete, sundejte z plotýnky a přikryjte, aby játra zůstala teplá.
  6. V pánvi rozehřejte zbylý olej a osmažte česnek, asi 1 minutu. Vsypte fazole, vlijte 4 lžíce vody, osolte, opepřete, krátce prohřejte a pak rozmačkejte na hrubší nebo jemnější kaši. Podávejte s játry zakapanými omáčkou.

Z jater připravte ty nejlepší knedlíčky do polévky podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty