Suroviny
- sušené brusinky 1 hrst
- červené víno (suché ) 150 ml
- drůbeží játra 500 g
- sádlo (hřbetní sádlo v celku, špek nebo slanina) 100 g
- šalotka (větší ) 2 ks
- česnek 2 stroužky
- nové koření 2 kuličky
- hřebíček 1 ks
- tymián 2 snítky
- rozmarýn 2 snítky
- muškátový oříšek (strouhaný ) 1 špetka
- pistácie (vyloupané ) 1 hrst + na posypání
- smetana ke šlehání 100 ml
- hruška (tvrdší ) 2 ks
- mletá skořice 1 špetka
- máslo 4 lžíce
- slanina 6 plátků
- chléb (k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Brusinky namočte do 50 ml vína. Játra očistěte a odblaňte. Sádlo, špek či slaninu nakrájejte na kostičky. Šalotky a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- V pánvi rozehřejte sádlo, špek či slaninu a jakmile se vypeče tuk, vsypte šalotku, česnek, nové koření, hřebíček a bylinky, opékejte 2 minuty na středním stupni, přidejte játra a orestujte je ze všech stran. Vlijte zbylé víno, osolte, opepřete, vmíchejte muškátový oříšek, zakryjte pokličkou a opékejte zhruba 10 minut doměkka. Játra rozmačkávejte měchačkou. Přidejte brusinky i s vínem a pistácie, opékejte 1 minutu, zalijte smetanou a odstavte.
- Hrušky rozpulte, vykrojte jádřinec a nakrájejte je na 3mm plátky. Prosypte je skořicí a promíchejte. Máslo rozehřejte.
- Formu na paštiku (vyšší koláčovou nebo na biskupský chlebíček) vymažte rozpuštěným máslem. Na dno vyskládejte polovinu hrušek, pomašlujte je máslem, zakryjte zbylými plátky hrušek a přelijte je zbylým máslem. Poklaďte je plátky slaniny, aby se lehce překrývaly.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Z jatýrek vyjměte koření a rozmixujte směs nahrubo či najemno podle chuti (dobře to jde tyčovým mixérem nebo v mixéru na smoothie). Přesuňte do formy na hrušky se slaninou a pečte v předehřáté troubě 30 minut.
- Upečenou paštiku vyklopte a nechte zchladnout. Posypte ji nasekanými pistáciemi.
Vhodné víno: Svěží ovocná bílá vína (pozdní sběr nebo kabinentní – Neuburské, Rulandské bílé) či sladší výběry (výběr z hroznů, výběr z bobulí – Chardonnay, Rulandské šedé), případně polosuchá růžová vína. Milujete-li červené, dejte si své oblíbené.