reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
Rustikální brusinková paštika s hruškami
Autor: Marek Bartoš Rustikální brusinková paštika s hruškami

Domácí játrová paštika s brusinkami a hruškami

Hodnoceno: 4x
Paštika se na párty nikdy dlouho nezdrží. Přímo magicky ji to táhne k vínu, zatímco ostatní pohoštění trpělivě čeká na svůj okamžik. Příprava domácí paštiky je velmi snadná a rozhodně se vyplatí, protože přesně víte, co jste do ní dali. Pokud ji nechcete péct, nechte ji ztuhnout ve formě v lednici. Dno formy vyložte plátky hrušek a zakápněte je vínem.
do 1,5 hodiny
4–6 porce

reklama

reklama

Postup

  1. Brusinky namočte do 50 ml vína. Játra očistěte a odblaňte. Sádlo, špek či slaninu nakrájejte na kostičky. Šalotky a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. 
  2. V pánvi rozehřejte sádlo, špek či slaninu a jakmile se vypeče tuk, vsypte šalotku, česnek, nové koření, hřebíček a bylinky, opékejte 2 minuty na středním stupni, přidejte játra a orestujte je ze všech stran. Vlijte zbylé víno, osolte, opepřete, vmíchejte muškátový oříšek, zakryjte pokličkou a opékejte zhruba 10 minut doměkka. Játra rozmačkávejte měchačkou. Přidejte brusinky i s vínem a pistácie, opékejte 1 minutu, zalijte smetanou a odstavte. 
  3. Hrušky rozpulte, vykrojte jádřinec a nakrájejte je na 3mm plátky. Prosypte je skořicí a promíchejte. Máslo rozehřejte. 
  4. Formu na paštiku (vyšší koláčovou nebo na biskupský chlebíček) vymažte rozpuštěným máslem. Na dno vyskládejte polovinu hrušek, pomašlujte je máslem, zakryjte zbylými plátky hrušek a přelijte je zbylým máslem. Poklaďte je plátky slaniny, aby se lehce překrývaly. 
  5. Troubu předehřejte na 180 °C. Z jatýrek vyjměte koření a rozmixujte směs nahrubo či najemno podle chuti (dobře to jde tyčovým mixérem nebo v mixéru na smoothie). Přesuňte do formy na hrušky se slaninou a pečte v předehřáté troubě 30 minut.
  6. Upečenou paštiku vyklopte a nechte zchladnout. Posypte ji nasekanými pistáciemi.

Vhodné víno: Svěží ovocná bílá vína (pozdní sběr nebo kabinentní – Neuburské, Rulandské bílé) či sladší výběry (výběr z hroznů, výběr z bobulí – Chardonnay, Rulandské šedé), případně polosuchá růžová vína. Milujete-li červené, dejte si své oblíbené. 

Rustikální brusinková paštika s hruškami
Autor: Marek Bartoš Rustikální brusinková paštika s hruškami

Víno ve sklence a na talíři
Kristina Šemberová

Víte, že moravští a čeští vinaři pravidelně sbírají medaile na mezinárodních soutěžích vín a jejich vína se podávají i v michelinských restauracích? Zkušená editorka a autorka kuchařek (Sladká první republika a Neštěkej a jez!) Kristina Šemberová ve své třetí knize poutavě představuje tuzemské vinařské oblasti, výrobu vína, jeho uchovávání, servírování i jak a proč vůbec s ním vařit. Prakticky si to můžete vyzkoušet v 76 receptech na dobroty s vínem a k vínu, od předkrmů přes polévku, hlavní chody a saláty až po grilování a dezerty. Ať už potřebujete rychle připravit teplou večeři, nebo chcete překvapit svou lásku, servírovat rodinný oběd nebo pozvat přátele na party, ve vinné kuchařce Víno ve sklence a na talíři najdete vhodné pokrmy i s ideálním vinným doprovodem, který doporučuje trojnásobný nejlepší someliér ČR Tomáš Brůha. 

www.vinnakucharka.cz

reklama

Související témata: paštika , brusinky , hrušky , Malá jídla

reklama