Suroviny
- drůbeží játra (mohou být krůtí, kuřecí, kachní nebo mix) 500 g
- cibule 280 g
- česnek 3 stroužky
- slanina 200 g
- víno (červené nebo bílé ) 200–250 ml
- smetana 150 ml
- máslo 100 g
- tymián (snítka,možno vynechat)
- muškátový oříšek (špetka )
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Dokončení
- máslo 100–150 g
- bylinky (nebo koření)
- sušené ovoce
Postup přípravy
- Cibuli a 2 stroužky česneku oloupejte a nakrájejte nahrubo.
- V širší a vyšší pánvi rozehřejte 1 lžíci másla nebo přepuštěného másla a při nízké teplotě pomalu karamelizujte cibuli. Měla by povolit a postupně začít hnědnout, tedy karamelizovat. Tento proces bude trvat cca 10–15 minut minut.
- Hotovou cibuli dejte z pánve bokem na připravený talíř. Na stejné pánvi dozlatova orestujte na kostičky nakrájenou slaninu.
- Jakmile je slanina opečená lehce dohněda, vraťte zpět cibuli a přidejte česnek, tymián a krátce, již při vyšší teplotě, zarestujte, aby se přidané suroviny rozvoněly.
- Poté přidejte očištěná, omytá a osušená játra a zprudka opečte.
- Jakmile jsou játra ze všech stran opečená, pánev zalijte vínem. Teplotu opět snižte a nechte max. 5 minut probublávat.
- Poté přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek, zalijte smetanou a nechte tekutinu lehce zredukovat a zhoustnout.
- Stáhněte z plotny, vhoďte do pánve máslo a za stálého míchání ho nechte ve směsi zcela rozpustit.
- Vyndejte stonky z tymiánů a směs přesuňte do mixéru spolu s posledním stroužkem oloupaného česneku. Mixujte do podoby hladkého krému. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
- Paštiku můžete nechat jako hladký krém nebo do ní lze přidat opečenou slaninu navíc nebo třeba sušené brusinky.
- Hotovou paštiku přesuňte do jednotlivých malých skleniček. Seshora každou sklenici polijte vrstvou rozpuštěného másla tak, aby paštika nebyla vidět a nedostával se k ní vzduch. Máslo lze posypat libovolnými bylinkami nebo sušeným ovocem.
- Paštiku nechce vychladit a zatuhnout v lednici. Dále pak skladujte v lednici.
- Slaninovou paštiku podávejte s čerstvým pečivem a sušeným ovocem či brusinkovým džemem.
Slavnostní drůbeží paštika se slaninou 2 Zdroj: Mamachef