Slavnostní drůbeží paštika se slaninou

Moje hodnocení
6x

Máte rádi paštiky? Za nás samozřejmě není nad domácí, a proto náš výběr receptů rozšiřujeme o další kousek. Slavnostní drůbeží paštika se slaninou je totiž hodna sváteční tabule, s čerstvým pečivem a sklenkou dobrého vína. Souhlasíte? :)

8 porcí
60 minut

Suroviny

  • drůbeží játra (mohou být krůtí, kuřecí, kachní nebo mix) 500 g
  • cibule 280 g
  • česnek 3 stroužky
  • slanina 200 g
  • červené nebo bílé víno 200–250 ml
  • sůl (smetana) 150 ml
  • máslo 100 g
  • snítka tymiánu (možno vynechat)
  • špetka muškátového oříšku
  • černý pepř (sůl, čerstvě mletý pepř)

Dokončení

  • máslo 100–150 g
  • bylinky nebo koření
  • sušené ovoce

Postup přípravy

  1. Cibuli a 2 stroužky česneku oloupejte a nakrájejte nahrubo.
  2. V širší a vyšší pánvi rozehřejte 1 lžíci másla nebo přepuštěného másla a při nízké teplotě pomalu karamelizujte cibuli. Měla by povolit a postupně začít hnědnout, tedy karamelizovat. Tento proces bude trvat cca 10–15 minut minut.
  3. Hotovou cibuli dejte z pánve bokem na připravený talíř. Na stejné pánvi dozlatova orestujte na kostičky nakrájenou slaninu.
  4. Jakmile je slanina opečená lehce dohněda, vraťte zpět cibuli a přidejte česnek, tymián a krátce, již při vyšší teplotě, zarestujte, aby se přidané suroviny rozvoněly.
  5. Poté přidejte očištěná, omytá a osušená játra a zprudka opečte.
  6. Jakmile jsou játra ze všech stran opečená, pánev zalijte vínem. Teplotu opět snižte a nechte max. 5 minut probublávat.
  7. Poté přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek, zalijte smetanou a nechte tekutinu lehce zredukovat a zhoustnout.
  8. Stáhněte z plotny, vhoďte do pánve máslo a za stálého míchání ho nechte ve směsi zcela rozpustit.
  9. Vyndejte stonky z tymiánů a směs přesuňte do mixéru spolu s posledním stroužkem oloupaného česneku. Mixujte do podoby hladkého krému. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
  10. Paštiku můžete nechat jako hladký krém nebo do ní lze přidat opečenou slaninu navíc nebo třeba sušené brusinky.
  11. Hotovou paštiku přesuňte do jednotlivých malých skleniček. Seshora každou sklenici polijte vrstvou rozpuštěného másla tak, aby paštika nebyla vidět a nedostával se k ní vzduch. Máslo lze posypat libovolnými bylinkami nebo sušeným ovocem.
  12. Paštiku nechce vychladit a zatuhnout v lednici. Dále pak skladujte v lednici.
  13. Slaninovou paštiku podávejte s čerstvým pečivem a sušeným ovocem či brusinkovým džemem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Mamachef

Mamachef Mamachef

Hledáte pestré, originální a do detailu promyšlené recepty? Martina Hladjuk alias Mamachef přichází s výběrem svých nejlepších jídel, a navíc vám poradí, jak pokrmy efektně servírovat. Pod vedením známé food blogerky a bývalé účastnice prestižní soutěže MasterChef připravíte drobné předkrmy, lahodné polévky, vydatné hlavní chody i hříšně dobré dezerty. Osvojte si působivé recepty, které potěší nejen chuťové buňky, ale i objektiv každého fotoaparátu.

Více na www.mamachef.cz


Přečtěte si také

Recepty