Paštika z kuřecích jater
Zdroj: Cat & Cook
Paštika z kuřecích jater
Zdroj:
Cat & Cook
Recept na paštiku si můžete přizpůsobit zcela podle sebe. Fantazii se zkrátka meze nekladou, zamyslete se, jakou paštiku jste dříve měli rádi. Máte také kontrolu nad všemi ingrediencemi a nebudete mít ve své paštice škroby, vepřové kůže nebo třeba zbytečný cukr. Prostě to bude pravá jemná játrová paštika! :)
Postup přípravy
-
Cibuli nakrájejte najemno. Játra očistěte od žilek a nakrájejte na cca 1,5cm kousky. Ve velké pánvi na vysokém plameni rozehřejte ghí a přidejte játra a lístky tymiánu.
-
Přidejte koření a promíchejte. Až budou játra zatažená, přidejte cibuli. Důležité je, aby se játra i cibule orestovaly krásně dozlatova, takže je nemusíte míchat tak často.
-
Až budou játra i cibulka krásně zlatohnědé, přilijte bílé víno a počkejte, až se vyvaří zpět na tuk. To poznáte tak, že opět uslyšíte typické prskání tuku místo bublání tekutiny a také, když přivoníte, tak byste neměli cítit žádný alkohol. Nakonec přilijte smetanu, promíchejte a stáhněte z ohně.
-
Játra nyní osolte a opepřete a celý obsah pánve přemístěte do stolního mixéru nebo food procesoru. Směs rozmixujte dohladka.
-
Poté asi po 50 gramech přidávejte máslo a vždy řádně promixujte, dokud nebude hmota homogenní. Až budete mít všechno máslo zašlehané, ochutnejte paštiku a případně ji dochuťte.
-
Pokud máte výkonný mixér jako já, tak nebude třeba paštiku pasírovat. Pokud máte méně výkonný, doporučujeme ji propasírovat přes jemnější síto.
-
Jestli chcete přidat oříšky, lehce je nasekejte (nebo je klidně nechte celé) a přimíchejte do paštiky. Nyní naplňte čisté sklenice a eliminujte všechen přebytečný vzduch. Hrdla sklenic otřete, aby byla čistá, na paštiku položte snítky tymiánu a přelijte rozehřátým máslem.
-
Vložte do lednice ztuhnout. Pokud se paštiku chystáte sníst hned, tak ji ani zalévat nemusíte, jde o to, že když se zalije tukem, tak se zakonzervuje a vydrží déle.
Paštika z kuřecích jater 2
Zdroj: Cat & Cook
Paštika z kuřecích jater 2
Zdroj:
Cat & Cook