Paštika z kuřecích jater

Moje hodnocení
4x

Recept na paštiku si můžete přizpůsobit zcela podle sebe. Fantazii se zkrátka meze nekladou, zamyslete se, jakou paštiku jste dříve měli rádi. Máte také kontrolu nad všemi ingrediencemi a nebudete mít ve své paštice škroby, vepřové kůže nebo třeba zbytečný cukr. Prostě to bude pravá jemná játrová paštika! :)

1 porce
60 minut

Suroviny

  • kuřecí játra 750 g
  • přepuštěné máslo (ghí) 60 g
  • máslo 300 g
  • šalotka 3 ks (nebo 1 velká žlutá/červená cibule)
  • tymián 7 snítek (otrhané lístky)
  • kvalitní bílé suché víno 150 ml
  • 30–40% smetana 260 ml
  • mořská sůl 1 lžička
  • pepř dle chuti
  • větší špetka muškátového oříšku
  • větší špetka mletého hřebíčku
  • pistácie/mandle (volitelné)
  • máslo 80 g
  • tymián 10 snítek

Postup přípravy

  1. Cibuli nakrájejte najemno. Játra očistěte od žilek a nakrájejte na cca 1,5cm kousky. Ve velké pánvi na vysokém plameni rozehřejte ghí a přidejte játra a lístky tymiánu.
  2. Přidejte koření a promíchejte. Až budou játra zatažená, přidejte cibuli. Důležité je, aby se játra i cibule orestovaly krásně dozlatova, takže je nemusíte míchat tak často.
  3. Až budou játra i cibulka krásně zlatohnědé, přilijte bílé víno a počkejte, až se vyvaří zpět na tuk. To poznáte tak, že opět uslyšíte typické prskání tuku místo bublání tekutiny a také, když přivoníte, tak byste neměli cítit žádný alkohol. Nakonec přilijte smetanu, promíchejte a stáhněte z ohně.
  4. Játra nyní osolte a opepřete a celý obsah pánve přemístěte do stolního mixéru nebo food procesoru. Směs rozmixujte dohladka.
  5. Poté asi po 50 gramech přidávejte máslo a vždy řádně promixujte, dokud nebude hmota homogenní. Až budete mít všechno máslo zašlehané, ochutnejte paštiku a případně ji dochuťte.
  6. Pokud máte výkonný mixér jako já, tak nebude třeba paštiku pasírovat. Pokud máte méně výkonný, doporučujeme ji propasírovat přes jemnější síto.
  7. Jestli chcete přidat oříšky, lehce je nasekejte (nebo je klidně nechte celé) a přimíchejte do paštiky. Nyní naplňte čisté sklenice a eliminujte všechen přebytečný vzduch. Hrdla sklenic otřete, aby byla čistá, na paštiku položte snítky tymiánu a přelijte rozehřátým máslem.
  8. Vložte do lednice ztuhnout. Pokud se paštiku chystáte sníst hned, tak ji ani zalévat nemusíte, jde o to, že když se zalije tukem, tak se zakonzervuje a vydrží déle.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cat & Cook


Přečtěte si také

Recepty