Suroviny
- kuřecí játra (důkladně omytá, zbavená žilek a pokrájená na menší kousky) 300 g
- máslo 200 g
- sušený tymián 1/2 lžičky
- sladká smetana 3–4 lžíce
- šalotka (na jemno) 2–3 ks
- česnek (prolisovaný) 1 stroužek
- sušené švestky (pokrájené na kousky) 6–8 ks
- portské víno 1 dl
- bílý pepř
- sůl
- růžový pepř (na ozdobení)
Postup přípravy
- Nasekané švestky vložte do misky, zalijte portským vínem a ideálně přes noc nechte dobře namarinovat v lednici, následně slejte marinádu a dejte ji bokem.
- V kastrůlku rozehřejte máslo a nechte trochu vychladnout. Do hlubší pánve dejte pár kapek olivového oleje, orestujte šalotky a přidejte játra. Chvilku poduste, přidejte česnek, tymián, posolte, dochuťte bílým pepřem a podle chuti přidejte 2–3 lžíce švestkové marinády, kterou jste si odložili bokem. Nechte zlehka odvařit tekutinu.
- Játra přesuňte do kuchyňského robota, přidejte sladkou smetanu, rozpuštěné máslo (cca 150 g) a důkladně rozmixujte dohladka. Poté do směsi vmíchejte kousky marinovaných švestek.
- Hotovou paštiku přelijte do sklenice nebo misky a vrch zalijte zbylým rozpuštěným máslem. Ozdobte kuličkami růžového pepře a nechte zatuhnout v lednici.