Najděte si recept
Na co máte chuť?

Rychlá večeře: Kuřecí játra s karamelizovanými jablky
„Výtečný předkrm nebo i hlavní chod podle množství, které si dopřejete. Kuřecí játra jsou dostupná a jsou zdrojem kvalitních živin. Při úpravě je chraňte před vysušením, měla by ve středu zůstat narůžovělá a šťavnatá,“ radí Zdeněk Pohlreich. Tučnější játra perfektně vyváží pikantní balzamiko a sladkost karamelizovaných jablek.
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
Játra:
- kuřecí játra 600 g
- olivový olej 100 ml
- balzamikový ocet 200 ml
- med 100 g
- máslo 100 g
- sůl a čerstvě namletý pepř
- chleba 8 krajíců
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Jablka zbavte jádřince a nakrájejte je na 1cm plátky. Vyskládejte je do pekáče vyloženého pečicím papírem, zakápněte medem, poklaďte pár plátky másla a pečte v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova asi 15 minut. Občas zkontrolujte a promíchejte.
- Mezitím játra odblaňte, osolte a opepřete. V pánvi rozpalte olej, vložte do ní játra a opečte je ze všech stran dozlatova, trvá to asi 3 minuty. Zalijte je balzamikem a medem a svařte tekutinu do konzistence sirupu, občas promíchejte.
- Pánev stáhněte z plotny, vmíchejte plátky másla, nechte ho rozehřát a podle chuti osolte.
- Krajíce chleba opečte nasucho na pánvi nebo v toustovači. Játra podávejte s jablky a opečeným chlebem. Ozdobte rozmarýnem.
Taková normální kuchařka
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vždy prosazoval zdravý selský rozum, ať už při vaření, nebo v restauracích, které vedl i zlepšoval v televizním pořadu Ano, šéfe! Taková normální kuchařka je zhmotněním jeho postoje. Obsahuje recepty na hlavní jídla z běžně dostupných, zdravých surovin, které zvládne připravit začínající kuchařka i zkušená matadorka. Sám přiznává, že i doma vaří stejně – „hlavně ať je to dobré, rychle hotové a ať to není žádná věda.“ Kapitola omáček rozšíří vaše pole působnosti, stejně jako základní vybavení špajzky i tipy, jak zužitkovat to, co zbyde třeba od oběda. Prostě takové normální domácí vaření.
Vydalo nakladatelství Sevruga.