Domácí kachní paštika s uzeným bůčkem

Moje hodnocení
6x

Ke sklence kvalitního červeného vína se skvěle hodí něco dobrého, sýrové tyčinky nebo právě tato famózní domácí paštika. Je plná kachních jater a voňavého uzeného bůčku. Rozhodně je tedy o co stát!

1 porce
60 minut

Suroviny

  • kachní játra 400 g
  • uzený bůček 200 g
  • kvalitní máslo 180 g
  • šalotka 1 ks
  • česnek 1 stroužek
  • koření na divočinu 1 lžička
  • rozmarýn (čerstvý rozmarýn) 1 snítka
  • koňak 40 ml
  • sůl
  • černý pepř (pepř)
  • sušené brusinky
  • ghí (přepuštěné máslo) 2 lžíce

Postup přípravy

  1. Do hlubší, ideálně litinové pánve dejte na 50 g másla smažit nahrubo nakrájenou šalotku.
  2. Po chvilce přidejte na plátky nakrájený stroužek česneku. Po necelé minutě přidejte na kostičky nakrájený uzený bůček. Vše restujte asi 2–3 minuty.
  3. Následně přidejte očištěná a nakrájená kachní játra, rozmarýn a směs koření na divočinu. Ze všech stran játra opečte a následně je podlijte koňakem. Alkohol se během pár minut odpaří.
  4. Nyní pánev přikryjte poklicí a na mírném ohni vše duste asi 5 minut. Poté zkuste jeden kousek jater rozříznut a přesvědčte se, zda není syrový.
  5. Pokud máte rádi paštiku hrubší, tak asi dva kousky jater z pánve vyndejte a nakrájejte zvlášť. Nyní celý, ještě horký, obsah pánve rozmixujte a přidejte k němu cca 130 g nakrájeného povoleného másla (ale ne rozpuštěného).
  6. Máslo míchejte v játrové směsi, dokud se v ní nerozpustí. Paštiku dochuťte solí, nasekanými sušenými brusinkami, nezapomeňte zamíchat i nakrájené kousky jater.
  7. Paštiku nyní přendejte do zavařovací sklenice či keramické formy, její povrch zalijte rozpuštěným ghí (přepuštěným máslem) a posypte celými kuličkami barevného pepře a sušenými brusinkami.
  8. Paštiku nechte zcela zchladnout v lednici. Servírujte s oblíbeným pečivem a skleničkou červeného vína.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Coolinářka


Přečtěte si také

Recepty