Suroviny
- kachní játra 400 g
- uzený vepřový bůček 200 g
- máslo (kvalitní ) 180 g
- šalotka 1 ks
- česnek 1 stroužek
- koření (na divočinu) 1 lžička
- rozmarýn (čerstvý ) 1 snítka
- koňak 40 ml
- brusinky (sušené )
- přepuštěné máslo (ghí) 2 lžíce
- sůl
- černý pepř
Postup přípravy
- Do hlubší, ideálně litinové pánve dejte na 50 g másla smažit nahrubo nakrájenou šalotku.
- Po chvilce přidejte na plátky nakrájený stroužek česneku. Po necelé minutě přidejte na kostičky nakrájený uzený bůček. Vše restujte asi 2–3 minuty.
- Následně přidejte očištěná a nakrájená kachní játra, rozmarýn a směs koření na divočinu. Ze všech stran játra opečte a následně je podlijte koňakem. Alkohol se během pár minut odpaří.
- Nyní pánev přikryjte poklicí a na mírném ohni vše duste asi 5 minut. Poté zkuste jeden kousek jater rozříznut a přesvědčte se, zda není syrový.
- Pokud máte rádi paštiku hrubší, tak asi dva kousky jater z pánve vyndejte a nakrájejte zvlášť. Nyní celý, ještě horký, obsah pánve rozmixujte a přidejte k němu cca 130 g nakrájeného povoleného másla (ale ne rozpuštěného).
- Máslo míchejte v játrové směsi, dokud se v ní nerozpustí. Paštiku dochuťte solí, nasekanými sušenými brusinkami, nezapomeňte zamíchat i nakrájené kousky jater.
- Paštiku nyní přendejte do zavařovací sklenice či keramické formy, její povrch zalijte rozpuštěným ghí (přepuštěným máslem) a posypte celými kuličkami barevného pepře a sušenými brusinkami.
- Paštiku nechte zcela zchladnout v lednici. Servírujte s oblíbeným pečivem a skleničkou červeného vína.
Domácí kachní paštika s uzeným bůčkem 2 Zdroj: Coolinářka