reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Zimní játrová paštika s perníkovým kořením
Autor: Mamachef / Radost v kuchyni Zimní játrová paštika s perníkovým kořením

Zimní játrová paštika s perníkovým kořením

Hodnoceno: 3x
Co by to bylo za večírek bez paštiky? Oblíbené pochoutky, kterou můžete mazat na čerstvé pečivo nebo jíst se sýrem či zeleninou. Tahle fantasticky voní po perníkovém koření, takže okamžitě navodí vánoční atmosféru. Ale nenechte se zmást, výborně se hodí pro jakoukoliv příležitost o chladných odpoledních a zimních večerech. Paštiku můžete připravit i jako jedlý dárek pro přátele nebo třeba kolegy z práce – rozdělte ji do malých skleniček a přelijte povrch rozpuštěným máslem nebo sádlem, aby se nekazila. Ozdobte ji čerstvými bylinkami, drceným barevným pepřem, rozinkami, ořechy nebo perníkem.
do 1 hodiny
10 porcí

reklama

Postup

  1. Rozinky zalijte koňakem a nechte odležet. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo. V pánvi rozehřejte 2 lžíce másla, vsypte cibuli a za občasného míchání ji při nízké teplotě nechte pomalu zkaramelizovat. Trvá to zhruba 20–30 minut. 
  2. Mezitím očistěte drůbeží játra. Ke zkaramelizované cibuli přidejte česnek a tymián, zvyšte teplotu a restujte, až se česnek a tymián rozvoní. Přisypte játra a zprudka je opečte. 
  3. Opečené maso osolte a zalijte vínem. Teplotu snižte a nechte 10 minut probublávat. Vmíchejte perníkové koření a smetanu a vařte do zhoustnutí. Odstavte, vmíchejte polovinu másla a nechte ho zcela rozpustit. 
  4. Vyjměte stonky tymiánu a směs rozmixujte tyčovým mixérem nebo v mixéru typu kutr dohladka. Vmíchejte rozinky i se zbylým koňakem, podle chuti osolte a opepřete, a pokud máte rádi výraznější chutě, přimíchejte ještě trochu perníkového koření. 
  5. Zbylé máslo rozehřejte, vymažte jím chlebíčkovou či paštikovou formu, naplňte ji paštikou a potřete rovnoměrně lžící zbylým máslem, aby paštika neosychala. Pokud byste ho na paštiku nalili, propadlo by se do jejího středu. Do másla vložte kousky bylinek a uložte paštiku do lednice. Nechte tuhnout 12–24 hodin. 
  6. Před podáváním formu lehce zahřejte a paštiku vyklopte. Nakrájejte ji na plátky a podávejte s čerstvým pečivem a brusinkovou zavařeninou. 

PRIMA TIP: Pokud nejste fanoušky rozinek, do paštiky vmíchejte sušené brusinky, případně vlašské ořechy.

Zimní játrová paštika s perníkovým kořením
Autor: Mamachef / Radost v kuchyni Zimní játrová paštika s perníkovým kořením

reklama

Radost v kuchyni
Mamachef

Hledáte pestré, originální a do detailu promyšlené recepty? Martina Hladjuk alias Mamachef přichází s výběrem svých nejlepších jídel, a navíc vám poradí, jak pokrmy efektně servírovat. Pod vedením známé food blogerky a bývalé účastnice prestižní soutěže MasterChef připravíte drobné předkrmy, lahodné polévky, vydatné hlavní chody i hříšně dobré dezerty. Osvojte si působivé recepty, které potěší nejen chuťové buňky, ale i objektiv každého fotoaparátu. 

Více na www.mamachef.cz

Související témata: paštika , játra , Mamachef , Malá jídla