Suroviny
- sušené rozinky 55 g
- koňak (nebo sherry či portské víno) 2 lžíce
- cibule (větší ) 3 ks
- česnek 1–2 stroužky
- máslo 250 g
- drůbeží játra 330 g
- sušený tymián 2 snítky
- červené víno 190 ml
- perníkové koření 1 lžička
- smetana ke šlehání (min. 30 % tuku) 200 g
- bylinky (čerstvé bylinky podle chuti) 1 hrst
- pečivo (čerstvé pečivo k podávání)
- brusinkový kompot (k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Rozinky zalijte koňakem a nechte odležet. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo. V pánvi rozehřejte 2 lžíce másla, vsypte cibuli a za občasného míchání ji při nízké teplotě nechte pomalu zkaramelizovat. Trvá to zhruba 20–30 minut.
- Mezitím očistěte drůbeží játra. Ke zkaramelizované cibuli přidejte česnek a tymián, zvyšte teplotu a restujte, až se česnek a tymián rozvoní. Přisypte játra a zprudka je opečte.
- Opečené maso osolte a zalijte vínem. Teplotu snižte a nechte 10 minut probublávat. Vmíchejte perníkové koření a smetanu a vařte do zhoustnutí. Odstavte, vmíchejte polovinu másla a nechte ho zcela rozpustit.
- Vyjměte stonky tymiánu a směs rozmixujte tyčovým mixérem nebo v mixéru typu kutr dohladka. Vmíchejte rozinky i se zbylým koňakem, podle chuti osolte a opepřete, a pokud máte rádi výraznější chutě, přimíchejte ještě trochu perníkového koření.
- Zbylé máslo rozehřejte, vymažte jím chlebíčkovou či paštikovou formu, naplňte ji paštikou a potřete rovnoměrně lžící zbylým máslem, aby paštika neosychala. Pokud byste ho na paštiku nalili, propadlo by se do jejího středu. Do másla vložte kousky bylinek a uložte paštiku do lednice. Nechte tuhnout 12–24 hodin.
- Před podáváním formu lehce zahřejte a paštiku vyklopte. Nakrájejte ji na plátky a podávejte s čerstvým pečivem a brusinkovou zavařeninou.
PRIMA TIP: Pokud nejste fanoušky rozinek, do paštiky vmíchejte sušené brusinky, případně vlašské ořechy.