Martina Hladjuk / Mamachef

Zimní játrová paštika s perníkovým kořením

Moje hodnocení
5x

Co by to bylo za večírek bez paštiky? Oblíbené pochoutky, kterou můžete mazat na čerstvé pečivo nebo jíst se sýrem či zeleninou. Tahle fantasticky voní po perníkovém koření, takže okamžitě navodí vánoční atmosféru. Ale nenechte se zmást, výborně se hodí pro jakoukoliv příležitost o chladných odpoledních a zimních večerech. Paštiku můžete připravit i jako jedlý dárek pro přátele nebo třeba kolegy z práce – rozdělte ji do malých skleniček a přelijte povrch rozpuštěným máslem nebo sádlem, aby se nekazila. Ozdobte ji čerstvými bylinkami, drceným barevným pepřem, rozinkami, ořechy nebo perníkem.

10 porcí
60 minut

Suroviny

  • smetana ke šlehání (rozinky) 55 g
  • koňak (nebo sherry či portské víno) 2 lžíce
  • cibule (větší cibule) 3 ks
  • česnek 1–2 stroužky
  • máslo 250 g
  • drůbeží játra 330 g
  • sušený tymián (tymián) 2 snítky
  • červené víno 190 ml
  • perníkové koření 1 lžička
  • smetana ke šlehání min. 30 % tuku 200 g
  • čerstvé bylinky podle chuti 1 hrst
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • čerstvé pečivo k podávání
  • brusinková zavařenina k podávání

Postup přípravy

  1. Rozinky zalijte koňakem a nechte odležet. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo. V pánvi rozehřejte 2 lžíce másla, vsypte cibuli a za občasného míchání ji při nízké teplotě nechte pomalu zkaramelizovat. Trvá to zhruba 20–30 minut.
  2. Mezitím očistěte drůbeží játra. Ke zkaramelizované cibuli přidejte česnek a tymián, zvyšte teplotu a restujte, až se česnek a tymián rozvoní. Přisypte játra a zprudka je opečte.
  3. Opečené maso osolte a zalijte vínem. Teplotu snižte a nechte 10 minut probublávat. Vmíchejte perníkové koření a smetanu a vařte do zhoustnutí. Odstavte, vmíchejte polovinu másla a nechte ho zcela rozpustit.
  4. Vyjměte stonky tymiánu a směs rozmixujte tyčovým mixérem nebo v mixéru typu kutr dohladka. Vmíchejte rozinky i se zbylým koňakem, podle chuti osolte a opepřete, a pokud máte rádi výraznější chutě, přimíchejte ještě trochu perníkového koření.
  5. Zbylé máslo rozehřejte, vymažte jím chlebíčkovou či paštikovou formu, naplňte ji paštikou a potřete rovnoměrně lžící zbylým máslem, aby paštika neosychala. Pokud byste ho na paštiku nalili, propadlo by se do jejího středu. Do másla vložte kousky bylinek a uložte paštiku do lednice. Nechte tuhnout 12–24 hodin.
  6. Před podáváním formu lehce zahřejte a paštiku vyklopte. Nakrájejte ji na plátky a podávejte s čerstvým pečivem a brusinkovou zavařeninou.

PRIMA TIP: Pokud nejste fanoušky rozinek, do paštiky vmíchejte sušené brusinky, případně vlašské ořechy.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Martina Hladjuk / Mamachef


Přečtěte si také

Recepty