Paštika
- kuřecí játra 400 g
- kuřecí maso (tučnější, např. stehenní řízek - lze vynechat a použít jen játra) 100–200 g
- smetana ke šlehání 50 ml
- máslo (změklé) 120 g
- koňak (lze i portské, nebo např. Grand Marnier apod.) 20 ml
- švestková povidla (nebo džem) 1 lžíce
- česnek 1 stroužek
- šalotka 1 ks
- čerstvé oregano (nebo 1 lžička sušeného) 2 menší snítky
- tymián (nebo 1 lžička sušeného) 2 menší snítky
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Švestkové želé
- voda 100 ml
- voda (vlažná) 100 ml
- želatina (čirá od Labety) 1/2 sáčku
- švestková povidla (nebo džem) 3 lžíce
Postup přípravy
- Šalotku nakrájejte a společně s očištěnými játry i masem orestujte. Přidejte i nakrájený česnek, sůl a pepř a ke konci přidejte i bylinky a zalijte smetanou. Vše můžete také dát na pekáček a upéct v troubě, jen je potřeba dát pozor a maso nevysušit.
- Zchladlá játra přendejte do mixéru i se smetanovým sosem s cibulkou, jen pokud jste dali bylinky čerstvé a celé snítky, vyjměte je. K játrům ještě přidejte švestkový džem či povidla, koňak nebo portské víno, případně jiný alkohol a rozmixujte. Během mixování postupně přidávejte rozpuštěné máslo. Pokud je třeba, dochuťte ještě solí a pepřem.
- Švestkové želé: Do kastrůlku dejte vodu dle návodu na obalu želatiny, přiveďte pod bod varu (nevařte!) a sundejte z plotny. Do teplé vody rozmíchejte želatinu a poté švestkový džem a přidejte vlažnou vodu. Důkladně rozmíchejte. Nechte zchladnout, než budete polévat paštiku, ale ne moc, aby želatina úplně neztuhla.
- Do připravených mističek nebo skleniček dejte paštiku (vždy ji trochu sklepněte, ať vyjdou vzduchové bubliny) a nechte cca 1 cm od horního kraje, aby se vešla vrstva želé. Paštiku zalijte zchladlým, ale pořád tekutým švestkovým želé, do želé můžete také vmáčknout kousky nakrájených švestek, čerstvých či sušených.
- Paštiku uchovávejte v lednici a spotřebujte do 10 dnů.
PRIMA TIP: Místo džemu může být švestkové želé z čerstvého pyré – rozmixujte pár švestek či blum spolu s (třtinovým) cukrem na pyré a přidejte k želatině.
Vyzkoušejte také delikátní paštiku z kuřecích jater s mandlemi a pomerančem podle Karolíny Kamberské