Jemná játrová paštika se švestkovým želé

Moje hodnocení
5x

Na tuto paštiku můžete využít švestkový džem, ale výborná jsou i povidla. Alkohol můžete použít takřka jakýkoliv, vhodné je portské, které v kombinaci se švestkami chutná skvěle, výborný je v paštice koňak nebo armagnac, ladí k ní ale i lehce voňavý Grand Marnier apod. Maso se do paštiky přidává kvůli struktuře i pro zvýraznění chuti, samozřejmě ho lze ale vynechat a dát jen čistě játra, paštika pak bude krémovější, hutnější a také tužší. Pokud budete paštiku dělat jen z jater, nešetřete máslem, ať není suchá.

6 porcí
60 minut

Paštika

Švestkové želé

Postup přípravy

  1. Šalotku nakrájejte a společně s očištěnými játry i masem orestujte. Přidejte i nakrájený česnek, sůl a pepř a ke konci přidejte i bylinky a zalijte smetanou. Vše můžete také dát na pekáček a upéct v troubě, jen je potřeba dát pozor a maso nevysušit.
  2. Zchladlá játra přendejte do mixéru i se smetanovým sosem s cibulkou, jen pokud jste dali bylinky čerstvé a celé snítky, vyjměte je. K játrům ještě přidejte švestkový džem či povidla, koňak nebo portské víno, případně jiný alkohol a rozmixujte. Během mixování postupně přidávejte rozpuštěné máslo. Pokud je třeba, dochuťte ještě solí a pepřem.
  3. Švestkové želé: Do kastrůlku dejte vodu dle návodu na obalu želatiny, přiveďte pod bod varu (nevařte!) a sundejte z plotny. Do teplé vody rozmíchejte želatinu a poté švestkový džem a přidejte vlažnou vodu. Důkladně rozmíchejte. Nechte zchladnout, než budete polévat paštiku, ale ne moc, aby želatina úplně neztuhla.
  4. Do připravených mističek nebo skleniček dejte paštiku (vždy ji trochu sklepněte, ať vyjdou vzduchové bubliny) a nechte cca 1 cm od horního kraje, aby se vešla vrstva želé. Paštiku zalijte zchladlým, ale pořád tekutým švestkovým želé, do želé můžete také vmáčknout kousky nakrájených švestek, čerstvých či sušených.
  5. Paštiku uchovávejte v lednici a spotřebujte do 10 dnů.
PRIMA TIP: Místo džemu může být švestkové želé z čerstvého pyré – rozmixujte pár švestek či blum spolu s (třtinovým) cukrem na pyré a přidejte k želatině.

Vyzkoušejte také delikátní paštiku z kuřecích jater s mandlemi a pomerančem podle Karolíny Kamberské

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Labeta


Přečtěte si také

Recepty