Jemná játrová paštika se švestkovým želé
Zdroj: Labeta
Jemná játrová paštika se švestkovým želé
Zdroj:
Labeta
Na tuto paštiku můžete využít švestkový džem, ale výborná jsou i povidla. Alkohol můžete použít takřka jakýkoliv, vhodné je portské, které v kombinaci se švestkami chutná skvěle, výborný je v paštice koňak nebo armagnac, ladí k ní ale i lehce voňavý Grand Marnier apod. Maso se do paštiky přidává kvůli struktuře i pro zvýraznění chuti, samozřejmě ho lze ale vynechat a dát jen čistě játra, paštika pak bude krémovější, hutnější a také tužší. Pokud budete paštiku dělat jen z jater, nešetřete máslem, ať není suchá.
Postup přípravy
-
Šalotku nakrájejte a společně s očištěnými játry i masem orestujte. Přidejte i nakrájený česnek, sůl a pepř a ke konci přidejte i bylinky a zalijte smetanou. Vše můžete také dát na pekáček a upéct v troubě, jen je potřeba dát pozor a maso nevysušit.
-
Zchladlá játra přendejte do mixéru i se smetanovým sosem s cibulkou, jen pokud jste dali bylinky čerstvé a celé snítky, vyjměte je. K játrům ještě přidejte švestkový džem či povidla, koňak nebo portské víno, případně jiný alkohol a rozmixujte. Během mixování postupně přidávejte rozpuštěné máslo. Pokud je třeba, dochuťte ještě solí a pepřem.
-
Švestkové želé: Do kastrůlku dejte vodu dle návodu na obalu želatiny, přiveďte pod bod varu (nevařte!) a sundejte z plotny. Do teplé vody rozmíchejte želatinu a poté švestkový džem a přidejte vlažnou vodu. Důkladně rozmíchejte. Nechte zchladnout, než budete polévat paštiku, ale ne moc, aby želatina úplně neztuhla.
-
Do připravených mističek nebo skleniček dejte paštiku (vždy ji trochu sklepněte, ať vyjdou vzduchové bubliny) a nechte cca 1 cm od horního kraje, aby se vešla vrstva želé. Paštiku zalijte zchladlým, ale pořád tekutým švestkovým želé, do želé můžete také vmáčknout kousky nakrájených švestek, čerstvých či sušených.
-
Paštiku uchovávejte v lednici a spotřebujte do 10 dnů.
PRIMA TIP: Místo džemu může být švestkové želé z čerstvého pyré – rozmixujte pár švestek či blum spolu s (třtinovým) cukrem na pyré a přidejte k želatině.
Jemná játrová paštika se švestkovým želé
Zdroj: Labeta
Jemná játrová paštika se švestkovým želé
Zdroj:
Labeta
Vyzkoušejte také delikátní paštiku z kuřecích jater s mandlemi a pomerančem podle Karolíny Kamberské