Osobní vinotéka

Jemná paštika z kachních jater s meruňkovým chutney a malinami

Moje hodnocení
3x

Domácí paštika může být velmi originálním předkrmem při rodinné oslavě. Výhodou je, že máte kontrolu nad kvalitou použitých surovin. Delikátní kachní játra výborně doplní nasládlé chutney z meruněk a barvou i chutí je doplní čerstvé maliny.

4 porce
60 minut

Suroviny

  • kachní játra 200 g
  • máslo 200 g
  • cukr 100 g
  • koňak 10 ml
  • meruňky 8 ks
  • citron 1 ks
  • čerstvé maliny 12 ks
  • med 4 lžíce
  • vejce 2 ks
  • česnek 1 stroužek
  • tymián (čerstvý tymián) 3 snítky
  • sůl 5 g
  • pepř (čerstvě namletý pepř) 1 g

Postup přípravy

  1. Očištěná játra rozmixujte tyčovým mixérem společně s vejci, česnekem a nasekaným tymiánem. Následně přilijte teplé rozpuštěné máslo a koňak, osolte a opepřete.
  2. Vybranou formu vyložte potravinovou fólií a směs do ní přelijte. Pečte ve vodní lázni na 85 °C zhruba 40 minut, případně déle. Paštika by měla být na dotyk pružná, nikoli vodová. Nechte ji vychladnout do druhého dne.
  3. Z cukru a medu v rendlíku připravte světlý karamel, do kterého přidejte meruňky nakrájené na malé kostičky, krátce provařte a dochuťte citronovou šťávou.
  4. K paštice podávejte vychladlé meruňkové chutney s čerstvými malinami.

Tip sommeliera: „Tato delikátní jemná úprava paštiky z kachních jater si žádá víno, které má lehký charakter, jemnou vůni po sušených meruňkách a drobném lesním ovoci. Příjemná, svěží kyselina a nižší podíl alkoholu znamenitého Víno Mikulov Sommelier Club Sylvánského zeleného 2018 kabinet tvoří ideální kombinaci k tomuto báječnému předkrmu,“ radí sommelier Petr Mašek.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Osobní vinotéka


Přečtěte si také

Recepty