Suroviny
Postup přípravy
- Očištěná játra rozmixujte tyčovým mixérem společně s vejci, česnekem a nasekaným tymiánem. Následně přilijte teplé rozpuštěné máslo a koňak, osolte a opepřete.
- Vybranou formu vyložte potravinovou fólií a směs do ní přelijte. Pečte ve vodní lázni na 85 °C zhruba 40 minut, případně déle. Paštika by měla být na dotyk pružná, nikoli vodová. Nechte ji vychladnout do druhého dne.
- Z cukru a medu v rendlíku připravte světlý karamel, do kterého přidejte meruňky nakrájené na malé kostičky, krátce provařte a dochuťte citronovou šťávou.
- K paštice podávejte vychladlé meruňkové chutney s čerstvými malinami.
Tip sommeliera: „Tato delikátní jemná úprava paštiky z kachních jater si žádá víno, které má lehký charakter, jemnou vůni po sušených meruňkách a drobném lesním ovoci. Příjemná, svěží kyselina a nižší podíl alkoholu znamenitého Víno Mikulov Sommelier Club Sylvánského zeleného 2018 kabinet tvoří ideální kombinaci k tomuto báječnému předkrmu,“ radí sommelier Petr Mašek.