Závin:
- houby (směs) 400 g
- cibule 1 ks
- kořenová petržel 100 g
- mrkev 100 g
- olivový olej
- sůl (podle chuti)
- pepř (mletý; podle chuti)
- tymián 4 snítky
- listové těsto 400 g
- hladká mouka (na podsypání)
- strouhanka 2 hrsti
- vejce (na potření)
- hrubá sůl (na posypání)
Dip:
- zakysaná smetana 200 g
- citronová šťáva
- pažitka 3 snítky
- petrželka 2 snítky
Postup přípravy:
Houby nakrájejte na menší kousky, cibuli nakrájejte nadrobno, petrželku a mrkev na nudličky. Na rozpáleném oleji orestujte nejdříve cibuli dosklovata, poté přidejte houby, opékejte asi 10 minut a pak přidejte zeleninu.
Osolte, opepřete, ochuťte tymiánem otrhaným od stonků a společně restujte, dokud se všechna tekutina neodvaří. Poté nechte vychladnout.
Listové těsto vyválejte na pomoučeném vále, posypte strouhankou, rozprostřete houbovou směs a zaviňte. Vrch závinu propíchejte vidličkou a potřete rozmíchaným vejcem. Posypte solí.
Závin pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 10 minut. Pak snižte teplotu na 160 °C a dopékejte 20 minut.
Zakysanou smetanu dejte do misky, ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Přidejte nasekané bylinky a promíchejte. Hotové podávejte s bylinkovým dipem.
Další chuťovka z listového těsta? Stačí mrknout na náš videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Pizza šneci z listového těsta
Nebo zkuste další dobroty s houbami:
Houbová sezona na talíři
Když přijde ta chvíle, kdy příroda štědře rozdává své dary, český národ jako jeden muž vyrazí do lesa a popuzdí uzdu národní vášní – houbaření. Je to fenomén, který mimo střední a východní Evropu nemá ve světě obdobu. V zásobě máme nespočet skvělých houbových receptů, díky kterým úlovek z lesa umíme proměnit v báječné lahůdky. Inspirujte se některými z nich.
Jihočeská kulajda | Houbová smetanová omáčka | Nakládané houby | Houbové italské risotto | Houbový guláš | Smaženice s vejci | Smažené bedly | Houbové karbanátky | Gobova juha