Suroviny
- hladká mouka 2–3 lžíce
- vývar (nebo voda) 1 litr
- máslo 1 velká lžíce
- olej 2 lžíce
- brambory (středně velké) 5 ks
- houby (čerstvé, nebo menší hrst sušených a ve vodě namočených) 1 velká hrst
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 1 kelímek
- ocet 2–3 lžíce
- cukr
- kopr (čerstvý, případně naložený nebo mražený)
- bobkový list
- nové koření (celé)
- kmín
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- vejce 4 ks
Uvařte si jihočeskou kulajdu podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
- V kastrolu rozpusťte vrchovatou lžíci másla a přidejte ještě trochu oleje, tak abyste měli celé dno pokryté tukem. Máslo zaprašte 2–3 lžícemi hladké mouky podle toho, jak moc chcete mít polévku hustou, jíšku stále míchejte a restujte, než začne vonět a směs lehce zhnědne. Do rozpálené jíšky přilijte vařící vývar (vodu) a metličkou vše rozšlehejte.
- Do směsi přidejte nakrájené brambory, očištěné houby, kmín, bobkový list a nové koření. Houby předem v rozpálené pánvi orestujte, a až potom je přidejte do polévky. Vařte, dokud brambory nejsou měkké, to trvá asi 10–15 minut.
- Vyndejte bobkový list a nové koření. Do polévky přilijte opravdu tučnou smetanu, aby se polévka nesrazila. Osolte, opepřete, přidejte kopr, dochuťte cukrem a octem. Poměr cukru a octa je skutečná alchymie, já dávám asi 2 lžíce octa a 2 lžíce cukru, záleží ale opravdu a pouze na vaší chuti, radši ze začátku ochuťte méně a případně ještě poupravte.
- Já vejce vařím natvrdo ve skořápce vedle, tradičně je můžete připravit i jako ztracená.
Kulajda je jídlo, u kterého zvlášť vyniknou kvalitní suroviny. Brambory ráno nakopané, vejce čerstvě snesená, lišky, co právě rostou v jihočeských lesích...
Vyzkoušejte také recept na sedláckou bramboračku s houbami podle návodného videoreceptu
kompletní recept najdete ZDE: Sedlácká bramboračka se sušenými houbami