Suroviny
- bedly 10 ks
- hladká mouka
- mletý kmín
- vejce 2-3 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- strouhanka
- sádlo (nebo řepkový olej)
Postup přípravy
- Bedly očistěte a odkrojte jim tvrdší nožičky. Ty můžete usušit a rozdrtit na houbové koření.
- Zavřené kloboučky rozkrojte na poloviny, aby se snadněji obalovaly a smažily. Hodně velké rovné klobouky můžete také překrojit napůl.
- Připravte tři hluboké talíře nebo větší misky. Do první dejte hladkou mouku, kterou promíchejte s mletým kmínem. Do druhé vyklepněte vejce a rozšlehejte je se solí a čerstvě namletým pepřem. Do třetí misky nasypte strouhanku.
- Každou bedlu důkladně obalte nejprve v ochucené mouce, poté v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance.
- Smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného sádla nebo řepkového oleje dozlatova. Můžete také použít přepuštěné máslo. Houbové řízky odložte na papírové utěrky a nechte odsát přebytečný tuk.
- Podávejte s chlebem jako chuťovku nebo s bramborovou kaší jako hlavní jídlo.
PRIMA FRESH: Pokud jste z lesa přinesli bedel více, než stačíte sníst, můžete je obalit a syrové zamrazit, ideálně proložené třeba pečicím papírem, aby se neslepily. Doporučujeme v tom případě vejce na obalování nesolit, sůl vytahuje vodu a v mrazáku by mohla strouhanka navlhnout. Zmražené bedly spotřebujte do 3 měsíců.
Vyzkoušejte také zadělávané bedly s pancettou podle návodného videoreceptu
Inspirujte se dalšími skvělými recepty z lesních hub