Suroviny
- rýže carnaroli 320 g
- máslo 150 g
- olej 50 ml
- cibule (menší) 1 ks
- hřiby (sušené) 60 g
- bílé víno (suché) 200 ml
- zeleninový vývar (horký) 1,5 l
- mořská sůl 1 špetka
- parmazán 2 lžíce
- hladkolistá petržel
Postup přípravy
- Sušené houby nechte trochu nasát ve sklenici s horkou vodou. Na másle a oleji (ten přidávejte, aby máslo sneslo vyšší teplotu) lehce osmažte cibulku. Přidejte rýži carnarolli (na jednu porci postačí hrst rýže), promíchejte a podlijte sběračkou horkého zeleninového vývaru.
- Dále na řadu přijdou změklé houby. Vhoďte je do hrnce a vše zalijte suchým vínem. Opět za stálého míchání ustavičně vařte. Postupně přilévejte další vývar a nechte odpařit až do změknutí rýže „al dente“.
- Do rizota přidejte plátek másla, nastrouhaný parmazán a znovu míchejte až do okamžiku, kdy se rizoto promění v lahodný krém. Zdobte jej sekanou petrželkou a ihned podávejte.
Máte ještě houby nasušené nebo v mrazáku? Uvařte si klasickou jihočeskou kulajdu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE