Suroviny
- máslo 120 g
- slané krekry (sýrové) 250 g
- parmazán 50 g
- slunečnicový olej 3 lžíce + na vymazání formy
- cibule 1 ks
- houby (nejlépe směs šiitaké a žampionů) 300 g
- česnek 2 stroužky
- zakysaná smetana 180 g
- krémový sýr (plnotučný) 225 g
- vejce 3 ks
- čedar 180 g
- bylinky (sušené - tymián, oregano) 1 lžička
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- pažitka (na ozdobu)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Formu o průměru 20 cm s odepínacími stěnami dobře vymažte olejem, dno a stěny vyložte papírem na pečení.
- Máslo rozehřejte a sušenky nadrťte nebo rozemelte, třeba v robotu. V míse je promíchejte s rozehřátým máslem a nastrouhaným parmazánem, vsypte do připravené formy a upěchujte po dně. Dejte na nejméně 30 minut do ledničky.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej a při nižší teplotě smažte na jemné plátky nakrájenou cibuli, až zvláční a začne trochu hnědnout, asi 8 minut. Děrovanou naběračkou ji přesuňte do mísy. V pánvi teď při vyšší teplotě smažte očištěné a na plátky nakrájené houby, až začnou zlátnout, na závěr k nim vmíchejte rozetřený česnek a smažte ještě asi 1 minutu. Nechte vychladnout.
- V míse lehce prošlehejte zakysanou smetanu s krémovým sýrem, vejci, nastrouhaným čedarem a bylinkami. Nakonec vmíchejte osmaženou cibuli a houby a směs osolte a opepřete.
- Přesuňte na vychlazený korpus, povrch uhlaďte a koláč pečte na plechu vyloženém alobalem asi 45 až 50 minut, až náplň zezlátne a zpevní. Vyndejte z trouby a koláč nechte chladnout ve formě ještě asi 30 minut, pak ho teprve vyndejte. Podávejte posypaný nakrájenou pažitkou, nejlépe chutná mírně teplý nebo v pokojové teplotě.
PRIMA TIP: Upečený cheesecake můžete nechat úplně vychladnout a zabalený v alobalu uchovat v chladu až 2 dny. Před podáváním ho lehce prohřejte.
Vyzkoušejte recept na klasickou houbovou smaženici s vejci podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Houbová smaženice s vejci – jednoduchý recept na českou klasiku