Suroviny
- cibule 1 ks
- houby (lesní, nejlépe směs) 250 g
- přepuštěné máslo (nebo řepkový olej) 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
- drcený kmín 1/2 lžičky
- hladkolistá petržel
- chléb 4 krajíce
- vejce 4 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Ve starých kuchařkách se dočtete, že ve správné smaženici má být alespoň 10 různých druhů hub. Pokud ale domů přinesete méně pestrý košík, vystačíte si s hřibovitými houbami. Pro tentokrát ale vynechte babky a další měkčí houby, které jsou nasáklé vodou a smaženice z nich by spíše připomínala kaši. Ideální jsou tvrdší houby – pravé hřiby, holubinky, lišky, ryzce...
Aby byly houby lépe stravitelné, je potřeba je důkladně tepelně upravit. Už podle jména počítá smaženice se smaženými houbami. Takže je nechte nejprve pěkně dozlatova orestovat, pak je podlijte a nechte dusit, aby změkly. Nakonec je ale potřeba tekutinu vydusit a znova lehce dorestovat. A to je kouzlo dokonalé smaženice! Houby budou stále lehce křupavé a krásně opečené...
Při přípravě smaženice se nechte vést návodným videoreceptem
Postup přípravy
- Na dostatečně velké pánvi, kam se houby vejdou v jedné vrstvě, rozpalte přepuštěné máslo nebo olej. Přihoďte najemno nakrájenou cibuli a nahrubo nasekaný česnek. Restujte dosklovata, až mírně dozlatova.
- Přihoďte očištěné houby, nakrájené na kousky cca 3 cm velké. Restujte na středním ohni, až začnou mít houby zlatavé okraje. Pokud by pustily samy hodně vody, nechte ji odvařit a počkejte, až se houby začnou opékat. Pokud je naopak směs suchá, houby podlijte asi 50 ml horké vody a nechte je dusit, až se voda odvaří. Celkem věnujte houbám asi 10 minut na pánvi.
- Směs osolte, opepřete a přidejte drcený kmín. V misce lehce prošlehejte vejce a vlijte je do pánve. Přihoďte hrst nasekané petržele. Něžně a krátce míchejte, aby vejce ztuhla, ale stále zůstala krémová.
- Podávejte s topinkami opečenými nasucho. Na talíři můžete zakapat olivovým olejem.
Houbová smaženice s vejci – jednoduchý recept na českou klasiku Zdroj: Klára Michalová
Máte doma zásobu sušených hub? Vyzkoušejte recept na sedláckou bramboračku
Kompletní recept najdete ZDE
Vyzkoušejte i další skvělé recepty z lesních hub