Houbová smaženice s vejci – jednoduchý recept na českou klasiku

Moje hodnocení
8x

Houbová smaženice patří do stálého repertoáru každého pravověrného houbaře. Když je les štědrý, vyplatí se mít v zásobě recepty, kde se hub spotřebuje hodně najednou. A smaženice jsou v podstatě samé houby s trochou vajec. Je ovšem zcela zásadní vědět, jak ji připravit správně, aby z hub nebyla kaše, a zároveň aby vám z ní nebylo těžko.

2 porce
30 minut
česká

Suroviny

Ve starých kuchařkách se dočtete, že ve správné smaženici má být alespoň 10 různých druhů hub. Pokud ale domů přinesete méně pestrý košík, vystačíte si s hřibovitými houbami. Pro tentokrát ale vynechte babky a další měkčí houby, které jsou nasáklé vodou a smaženice z nich by spíše připomínala kaši. Ideální jsou tvrdší houby – pravé hřiby, holubinky, lišky, ryzce...

Aby byly houby lépe stravitelné, je potřeba je důkladně tepelně upravit. Už podle jména počítá smaženice se smaženými houbami. Takže je nechte nejprve pěkně dozlatova orestovat, pak je podlijte a nechte dusit, aby změkly. Nakonec je ale potřeba tekutinu vydusit a znova lehce dorestovat. A to je kouzlo dokonalé smaženice! Houby budou stále lehce křupavé a krásně opečené...

Postup přípravy

  1. Na dostatečně velké pánvi, kam se houby vejdou v jedné vrstvě, rozpalte přepuštěné máslo nebo olej. Přihoďte najemno nakrájenou cibuli a nahrubo nasekaný česnek. Restujte dosklovata, až mírně dozlatova.
  2. Přihoďte očištěné houby, nakrájené na kousky cca 3 cm velké. Restujte na středním ohni, až začnou mít houby zlatavé okraje. Pokud by pustily samy hodně vody, nechte ji odvařit a počkejte, až se houby začnou opékat. Pokud je naopak směs suchá, houby podlijte asi 50 ml horké vody a nechte je dusit, až se voda odvaří. Celkem věnujte houbám asi 10 minut na pánvi.
  3. Směs osolte, opepřete a přidejte drcený kmín. V misce lehce prošlehejte vejce a vlijte je do pánve. Přihoďte hrst nasekané petržele. Něžně a krátce míchejte, aby vejce ztuhla, ale stále zůstala krémová.
  4. Podávejte s topinkami opečenými nasucho. Na talíři můžete zakapat olivovým olejem.

Vyzkoušejte i další skvělé recepty z lesních hub

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty