Houby
- olivový olej 5 lžic
- citrony 1 ks
- javorový sirup (nebo agávový) 3 lžíce
- sůl
- hlíva ústřičná 12 větších růžic
Kořenicí směs
- sušený česnek (granulovaný) 1 lžíce
- černý pepř (čerstvě namletý) 1,5 lžičky
- sůl 1 lžička
- římský kmín (mletý) 2 lžičky
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- oregano 1 lžička
- sušená cibule (granulovaná) 1 lžička
- mletý koriandr 1 lžíce
- mletá skořice 1 špetka
- kajenský pepř ¼–½ lžičky
Salát
- česnek 1 stroužek
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- extra virgin olivový olej 2 lžíce
- rajče (velké, zralé) 3 ks
- salátová okurka 1/2 ks
- sůl
- červená cibule 1/4 ks
- hladkolistá petržel 1 hrst
K podávání
- pita chleby
- bílý jogurt (smíchaný s česnekem)
- chilli omáčka
- tahini pasta
Postup přípravy
- Z uvedených přísad si připravte kořenicí směs. Na salát promíchejte česnek s citronovou šťávou a olivovým olejem. Vmíchejte rajčata, okurku, cibuli, nakrájenou petržel, salát osolte a dejte do ledničky.
- V misce promíchejte asi 2 lžíce olivového oleje, šťávu a kůru z citronu, sirup, asi 2 lžíce kořenicí směsi (zbytek uchovejte v uzavíratelné sklenici) a lehce osolte.
- Ve velké silnostěnné pánvi rozehřejte další olivový olej, vložte asi 3 až 4 růžice hlívy a přímo na ně položte menší těžkou litinovou pánev, abyste je trochu zploštili. Opékejte asi 4 minuty, zakápněte ochuceným olejem, obraťte, zatižte a opékejte z druhé strany asi 4 až 5 minut, až se šťáva odpaří, houby budou vláčné a hezky opečené. Přesuňte je na talíř a důkladně zakapejte ochuceným olejem. Takto připravte všechny houby. Troubu předehřejte na 200 °C.
- Do vyššího pekáče vložte kovovou mřížku pokrytou alobalem. Houby napíchejte na kovové špízy, konce špízů ponechte volné a pak je postavte na mřížku kolmo volnými konci dolů, zapíchněte je do alobalu. Houby zakapejte ochuceným olejem a poprašte ještě trochou kořenicí směsi.
- Houby pečte 20 až 30 minut, zakapávejte ochuceným olejem podle potřeby. Nakonec je stáhněte ze špízů, nakrájejte na plátky a podávejte v chlebových plackách, dochucené jogurtovou a chilli omáčkou a tahini a doplněné salátem.
PRIMA TIP: Nechcete-li houby podávat rovnou v chlebové placce, ponechte je na špízech a na talíři doplňte plackami a omáčkami, kdy si každý může sestavit jídlo podle své chuti.
Z hlívy ústřičné můžete připravit také výbornou dršťkovou polévku bez masa. Nechte se vést návodným videoreceptem
Kompletní recept najdete ZDE