Kořeněné houbové špízy z hlívy ústřičné v orientálním stylu

Moje hodnocení
1x

Houby, které jsou tu hlavní hvězdou, senzačně zastoupí maso a/nebo obohatí repertoár při jakékoliv grilovačce, zabalené v chlebových plackách jsou ideálním jídlem do ruky. Díky úžasné kořenicí směsi (z uvedeného množství vám zbude i do zásoby) vkročí do vaší kuchyně i kouzlo Orientu…

4 porce
90 minut

Houby

Kořenicí směs

Salát

K podávání

Postup přípravy

  1. Z uvedených přísad si připravte kořenicí směs. Na salát promíchejte česnek s citronovou šťávou a olivovým olejem. Vmíchejte rajčata, okurku, cibuli, nakrájenou petržel, salát osolte a dejte do ledničky.
  2. V misce promíchejte asi 2 lžíce olivového oleje, šťávu a kůru z citronu, sirup, asi 2 lžíce kořenicí směsi (zbytek uchovejte v uzavíratelné sklenici) a lehce osolte.
  3. Ve velké silnostěnné pánvi rozehřejte další olivový olej, vložte asi 3 až 4 růžice hlívy a přímo na ně položte menší těžkou litinovou pánev, abyste je trochu zploštili. Opékejte asi 4 minuty, zakápněte ochuceným olejem, obraťte, zatižte a opékejte z druhé strany asi 4 až 5 minut, až se šťáva odpaří, houby budou vláčné a hezky opečené. Přesuňte je na talíř a důkladně zakapejte ochuceným olejem. Takto připravte všechny houby. Troubu předehřejte na 200 °C.
  4. Do vyššího pekáče vložte kovovou mřížku pokrytou alobalem. Houby napíchejte na kovové špízy, konce špízů ponechte volné a pak je postavte na mřížku kolmo volnými konci dolů, zapíchněte je do alobalu. Houby zakapejte ochuceným olejem a poprašte ještě trochou kořenicí směsi.
  5. Houby pečte 20 až 30 minut, zakapávejte ochuceným olejem podle potřeby. Nakonec je stáhněte ze špízů, nakrájejte na plátky a podávejte v chlebových plackách, dochucené jogurtovou a chilli omáčkou a tahini a doplněné salátem.
PRIMA TIP: Nechcete-li houby podávat rovnou v chlebové placce, ponechte je na špízech a na talíři doplňte plackami a omáčkami, kdy si každý může sestavit jídlo podle své chuti.

Z hlívy ústřičné můžete připravit také výbornou dršťkovou polévku bez masa. Nechte se vést návodným videoreceptem

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty