Houbové škvarky v sádle a rychlý domácí chléb se semínky – dokonalá chalupářská svačinka

Moje hodnocení
7x

Představte si vůni, která se line z trouby a křupavou kůrku domácího chleba, a k tomu lžičku horkých houbových škvarků v lahodném sádle, a to vše posypané čerstvou pažitkou. Tohle je poctivá chalupářská svačina, která vás přenese na louku u lesa i bez batohu a pohorek. Připravte si tuhle rustikální dobrotu doma – zvládnete ji levou zadní.

4 porce
120 minut
česká

Chléb

Škvarky

Postup přípravy

  1. Domácí chléb: Prosejte obě mouky do mísy, přidejte sůl a semínka. Rozdrobte droždí, zalijte dvěma hrnky vlažné vody a důkladně promíchejte.
  2. Zadělávejte těsto alespoň 10 minut, poté ho zakryjte a nechte kynout na teplém místě zhruba hodinu.
  3. Mezitím rozpalte troubu na 230 °C (bez ventilátoru) a v ní nahřejte tlustostěnný kastrol s poklicí.
  4. Těsto propracujte na pomoučněné ploše, vytvarujte bochánek a vložte do nahřátého kastrolu. Nařízněte ho nožem, pokapejte trochou vody, zakryjte poklicí a pečte 30 minut.
  5. Poté odkryjte, dopečte dalších 20 minut dozlatova a nechte zcela vychladnout, než chléb nakrájíte.
  6. Houbové škvarky: Vyškvařte sádlo v hrnci do rozpuštění.
  7. Na pánvi rozpalte 2 lžíce sádla, přidejte na kousky nakrájené houby, osolte a restujte bez pokličky 5 minut do poloměkka. Nakonec přidejte majoránku.
  8. Houby vmíchejte do vyškvařeného sádla, zakápněte citronovou šťávou, osolte podle chuti a vařte ještě 10 minut.
  9. Směs nalijte do čistých sklenic, uzavřete a uchovávejte v chladu.
  10. Podávejte s čerstvým chlebem a posypte pažitkou.
PRIMA TIP: Na houbové škvarky se nejlépe hodí pevné houby s lupeny, nejlepší je ryzec syrovinka, ale skvělé jsou i holubinky nebo pevní masáci. Ale pokud z lesa přinesete pevné hřibovité houby, určitě je můžete použít.

Vyzkoušejte také výbornou škvarkovou pomazánku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Škvarková pomazánka s vajíčkem a kyselou okurkou

Houbová sezona na talíři

Když přijde ta chvíle, kdy příroda štědře rozdává své dary, český národ jako jeden muž vyrazí do lesa a popuzdí uzdu národní vášní – houbaření. Je to fenomén, který mimo střední a východní Evropu nemá ve světě obdobu. V zásobě máme nespočet skvělých houbových receptů, díky kterým úlovek z lesa umíme proměnit v báječné lahůdky. Inspirujte se některými z nich.

Jihočeská kulajda | Houbová smetanová omáčka | Nakládané houby | Houbové italské risotto | Houbový guláš | Smaženice s vejci | Smažené bedly | Houbové karbanátky | Gobova juha

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů