Chléb
- žitná chlebová mouka 300 g
- pšeničná chlebová mouka 300 g
- sůl 2 lžičky
- lněné semínko 2 lžíce
- slunečnicová semínka 2 lžíce
- droždí 20 g
- voda (vlažná) 2 hrnky
Škvarky
- vepřové sádlo 250 g
- lesní houby (viz. Prima tip) 100 g
- sůl
- majoránka 1 lžíce
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- pažitka
Postup přípravy
- Domácí chléb: Prosejte obě mouky do mísy, přidejte sůl a semínka. Rozdrobte droždí, zalijte dvěma hrnky vlažné vody a důkladně promíchejte.
- Zadělávejte těsto alespoň 10 minut, poté ho zakryjte a nechte kynout na teplém místě zhruba hodinu.
- Mezitím rozpalte troubu na 230 °C (bez ventilátoru) a v ní nahřejte tlustostěnný kastrol s poklicí.
- Těsto propracujte na pomoučněné ploše, vytvarujte bochánek a vložte do nahřátého kastrolu. Nařízněte ho nožem, pokapejte trochou vody, zakryjte poklicí a pečte 30 minut.
- Poté odkryjte, dopečte dalších 20 minut dozlatova a nechte zcela vychladnout, než chléb nakrájíte.
- Houbové škvarky: Vyškvařte sádlo v hrnci do rozpuštění.
- Na pánvi rozpalte 2 lžíce sádla, přidejte na kousky nakrájené houby, osolte a restujte bez pokličky 5 minut do poloměkka. Nakonec přidejte majoránku.
- Houby vmíchejte do vyškvařeného sádla, zakápněte citronovou šťávou, osolte podle chuti a vařte ještě 10 minut.
- Směs nalijte do čistých sklenic, uzavřete a uchovávejte v chladu.
- Podávejte s čerstvým chlebem a posypte pažitkou.
PRIMA TIP: Na houbové škvarky se nejlépe hodí pevné houby s lupeny, nejlepší je ryzec syrovinka, ale skvělé jsou i holubinky nebo pevní masáci. Ale pokud z lesa přinesete pevné hřibovité houby, určitě je můžete použít.

Houbové škvarky v sádle a rychlý domácí chléb se semínky Zdroj: Kulinární studio Mafra MEDIA / Imagefood BM / Profimedia
Vyzkoušejte také výbornou škvarkovou pomazánku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Škvarková pomazánka s vajíčkem a kyselou okurkou
Houbová sezona na talíři
Když přijde ta chvíle, kdy příroda štědře rozdává své dary, český národ jako jeden muž vyrazí do lesa a popuzdí uzdu národní vášní – houbaření. Je to fenomén, který mimo střední a východní Evropu nemá ve světě obdobu. V zásobě máme nespočet skvělých houbových receptů, díky kterým úlovek z lesa umíme proměnit v báječné lahůdky. Inspirujte se některými z nich.
Jihočeská kulajda | Houbová smetanová omáčka | Nakládané houby | Houbové italské risotto | Houbový guláš | Smaženice s vejci | Smažené bedly | Houbové karbanátky | Gobova juha