Maso
- telecí maso (pavouček) 800 g
- kořenová zelenina (celer, mrkev, petržel) 200 g
- cibule 1 ks
- řepkový olej 5 lžic
- máslo 80 g
- bobkový list 4 ks
- suché bílé víno 200 ml
- sušené hříbky 70 g
- žampiony 150 g
- kmín 1/2 lžičky
- kyselé okurky 70 g
- smetana 150 ml
- kopr 20 g + na ozdobu
- jíška (nebo dle potřeby) 2 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Karlovarský knedlík
- veka 300 g
- plnotučné mléko 150 ml
- vejce 4 ks
- hladkolistá petržel 50 g
- muškátový oříšek
- sůl
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 170 °C. Veku nakrájejte na kostičky, rozprostřete je na plech a upečte v troubě zhruba 10 minut dozlatova. Pak je přesypte do mísy a zalijte mlékem.
- Mezitím očistěte maso, osolte ho a opepřete. Kořenovou zeleninu omyjte či oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Rozpalte pánev se 3 lžícemi oleje a maso zprudka opečte ze všech stran, až se zatáhne. Vyjměte ho a zakryjte alobalem. Do pánve přidejte máslo, kořenovou zeleninu a cibuli. Důkladně orestujte dozlatova. Vhoďte bobkové listy, zalijte vínem a nechte ho vyvařit.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky přimíchejte k namočené vece. Ve velkém hrnci dejte vařit dostatek osolené vody.
- Jakmile se ze zeleniny vyvaří víno, vsypte k ní sušené hříbky, přilijte 250 ml vody, promíchejte, zakryjte pokličkou a duste při střední teplotě doměkka, zhruba 30 minut.
- Mezitím dokončete knedlíky. Petrželku nasekejte nadrobno, vmíchejte ji k vece, osolte, přidejte muškátový oříšek a důkladně promíchejte. Po částech lehce zapracujte sníh. Směs rozdělte na dvě poloviny a každou zabalte do potravinářské fólie do tvaru knedlíku. Nožem fólii propíchněte na několika místech, aby v ní nezůstal žádný vzduch. Knedlíky vložte do horké vody, nebo do pařníku do hrnce s vroucí vodou a přiklopte poklicí. Vařte je ve vodě či v páře zhruba 25 minut, až zpevní.
- Než se uvaří knedlíky, očistěte žampiony a nakrájejte je na plátky. V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a opékejte žampiony dozlatova. Ochuťte je solí a kmínem.
- Kyselou okurku nakrájejte na kostičky. Spolu s žampiony je dejte do omáčky z kořenové zeleniny a hub. Zalijte smetanou, promíchejte a povařte 2 minuty. Podle potřeby zahustěte jíškou – pak je třeba vařit omáčku ještě alespoň 10 minut. Nakonec vmíchejte nadrobno nasekaný kopr.
- Maso a knedlíky nakrájejte na plátky, hojně zalijte omáčkou a ozdobte koprem.
PRIMA TIP: Místo jíšky použijte do základu omáčky větší množství kořenové zeleniny. Pak omáčku více svařte do zhoustnutí. Její chuť bude intenzivnější a celkově bude zdravější a bezlepková.
Připravte dokonalou klasickou svíčkovou omáčku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Dokonalá svíčková omáčka na smetaně s moravským knedlíkem
Inspirujte se dalšími recepty od šéfkuchaře Jana Punčocháře