Suroviny
- voda 300 ml
- ocet 200 ml
- cukr 25 g
- nové koření 4 kuličky
- bobkový list 3 ks
- tymián
- hořčičné semínko (Labeta) 7 g
- čerstvé houby
- cibule
- pepř celý 4 kuličky
- sůl 10 g
Postup přípravy
- Vodu, ocet, cukr, sůl, všechno koření a hořčičné semínko smíchejte, přiveďte k varu a za stálého míchání vařte asi 5 minut. Uvařený nálev nechte vychladnout.
- Očištěné a na kousky nakrájené houby 5 minut povařte v osolené vodě, přeceďte a nechte také vychladnout.
- Na dno zavařovací sklenice dejte na půlkolečka nakrájenou cibuli, vychladlé houby a zalijte nálevem. Sterilujte při 100 °C asi 30 minut.
Houby nakládané na kyselo jsou skvělé i do kulajdy. Uvařte si ji podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jihočeská kulajda