Gobova juha – slovinská houbová polévka z hříbků

Moje hodnocení
102x

Až si z lesa přinesete úlovek praváků, můžete z nich vyzkoušet uvařit tradiční slovinskou houbovou polévku. Je vážně fantastická, lehce pikantní a přitom díky smetaně i velmi jemná. Hříbky si zachovají pevnější strukturu a bylinky dodají skvělou vůni.

6 porcí
30 minut
balkánská

Suroviny

K tomuto receptu mám i malý příběh. Můj tchán je velký cestovatel, na kole už sjezdil půlku Evropy a při tom velmi rád ochutnává místní kuchyně. Právě ve Slovinsku si dal polévku, která mu tak zachutnala, že se dal do pátrání, aby k ní našel recept. Nakonec se mu to podařilo, pak už jen bylo potřeba počkat na houbařskou sezonu a vyrazit do lesa na hříbky. Houby nasbírali s mým desetiletým synem, který mu poté asistoval i u vaření. Vyzbrojen další várkou hřibů a od dědy napsaným receptem nám tuto polévku synek doma uvařil k večeři... Byla jednoduše skvělá! Já už ji jen vyfotila a pro vás sepsala recept :)

Postup přípravy

  1. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a vsypte na něj najemno nakrájenou cibuli a tenké plátky česneku. Chvíli restujte, aby cibule lehce zesklovatěla, poté zmírněte oheň a zasypte oběma mletými paprikami a za stálého míchání nechte chvíli restovat, ale pozor, paprika se nesmí připálit, jinak by zhořkla.
  2. Zalijte 2 dl vody, promíchejte a vsypte na kousky nakrájené houby, přikryjte pokličkou a nechte 2–3 minuty dusit. Poté do hrnce vsypte na kostky nakrájené brambory, na kolečka nakrájené mrkve a vše zalijte horkou vodou. Zelenina i houby by měly být ponořené.
  3. Čerstvé bylinky nasekejte najemno a polovinu vhoďte do polévky. Dále ji dochuťte solí a pepřem a přikryté vařte 10 minut. Mezitím do šlehačky vmíchejte hladkou mouku. Po uplynutí deseti minut do polévky vmíchejte připravenou šlehačku a vařte za občasného míchání dalších 10 minut. Před servírováním případně dochuťte a zasypte zbylými bylinkami.

Raději klasiku? Připravte pravou jihočeskou kulajdu podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Inspirujte se dalšími originálními recepty z lesních hub

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty