Suroviny
- máslo
- cibule (střední) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- mletá sladká paprika 1 lžička
- paprika (mletá pálivá paprika) 1 lžička
- hřiby (hřib smrkový pravák, středně velký) 5 ks
- mrkev (menší) 2 ks
- brambory (velká) 1 ks
- voda 1,5 l
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- libeček (čerstvý) 1 snítka
- hladkolistá petržel (čerstvá) 2 snítky
- smetana ke šlehání 1 kelímek
- hladká mouka 1 vrchovatá lžíce
K tomuto receptu mám i malý příběh. Můj tchán je velký cestovatel, na kole už sjezdil půlku Evropy a při tom velmi rád ochutnává místní kuchyně. Právě ve Slovinsku si dal polévku, která mu tak zachutnala, že se dal do pátrání, aby k ní našel recept. Nakonec se mu to podařilo, pak už jen bylo potřeba počkat na houbařskou sezonu a vyrazit do lesa na hříbky. Houby nasbírali s mým desetiletým synem, který mu poté asistoval i u vaření. Vyzbrojen další várkou hřibů a od dědy napsaným receptem nám tuto polévku synek doma uvařil k večeři... Byla jednoduše skvělá! Já už ji jen vyfotila a pro vás sepsala recept :)
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a vsypte na něj najemno nakrájenou cibuli a tenké plátky česneku. Chvíli restujte, aby cibule lehce zesklovatěla, poté zmírněte oheň a zasypte oběma mletými paprikami a za stálého míchání nechte chvíli restovat, ale pozor, paprika se nesmí připálit, jinak by zhořkla.
- Zalijte 2 dl vody, promíchejte a vsypte na kousky nakrájené houby, přikryjte pokličkou a nechte 2–3 minuty dusit. Poté do hrnce vsypte na kostky nakrájené brambory, na kolečka nakrájené mrkve a vše zalijte horkou vodou. Zelenina i houby by měly být ponořené.
- Čerstvé bylinky nasekejte najemno a polovinu vhoďte do polévky. Dále ji dochuťte solí a pepřem a přikryté vařte 10 minut. Mezitím do šlehačky vmíchejte hladkou mouku. Po uplynutí deseti minut do polévky vmíchejte připravenou šlehačku a vařte za občasného míchání dalších 10 minut. Před servírováním případně dochuťte a zasypte zbylými bylinkami.
Raději klasiku? Připravte pravou jihočeskou kulajdu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Inspirujte se dalšími originálními recepty z lesních hub