Suroviny
- houby (pevné, např. žampiony nebo hlíva ústřičná) 200 g
Marináda
- olivový olej 2 lžíce
- sójová omáčka 2 lžíce
- balzamikový krém 1 lžíce
- oregano 1 lžička
- sušený česnek (nebo 1 rozetřený stroužek česneku) 1 lžička
- římský kmín (mletý) 1 lžička
- mletá uzená paprika 1 lžíce
- rajčatová pasta 2 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Placky
- hladká mouka 200 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
- bílý jogurt 150 g
- extra virgin olivový olej 2 lžíce + na zakapání
K podávání
- tzatziki
- bílá cibule
Postup přípravy
- Houby v míse promíchejte s marinádou ze všech uvedených surovin. Pak je napíchejte na 4 menší špízy. Troubu předehřejte na 180 °C, vložte špízy a pečte, až houby zvláční a zezlátnou, asi 12 minut.
- Na placky dejte do mísy mouku, kypřicí prášek, jogurt, olej a trochu soli. Promíchejte, až se přísady spojí, pak vyklopte na pomoučněnou plochu a několik minut těsto hněťte, až bude hladké a pružné. Připravte grilovací nebo silnostěnnou, nejlépe litinovou pánev a rozehřejte ji při vyšší teplotě.
- Těsto rozdělte na 4 stejné díly, vyválejte placky a po jedné je opékejte nasucho v rozpálené pánvi, až na plackách vyskočí hnědé puchýřky. Uchovejte teplé v alobalu a před podáváním zakápněte trochou oleje, případně promíchaného s oreganem.
- Na talíř dejte kopeček opečených hub, tzatziki a placku, můžete doplnit cibulí.
PRIMA TIP: Jogurtová omáčka tzatziki se běžně dostane hotová, ale i domácí je snadná – promíchejte nastrouhanou vymačkanou okurku s hustým bílým (ideálně řeckým) jogurtem, česnekem a solí podle chuti. Můžete doplnit najemno nakrájeným koprem či jinou oblíbenou bylinkou.
Vyzkoušejte také chlebové placky naan s česnekem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Česnekový naan – indická chlebová placka s bylinkami