Suroviny
- hlíva ústřičná 250 g
- shiitake 250 g
- plnotučné mléko (nebo rostlinné) 240 ml
- citronová šťáva 2 lžičky
- kukuřičný škrob (na obalení)
- sušené bylinky (směs podle chuti)
- řepkový olej (na smažení)
- citrony (dílky, k podávání)
- sůl
Postup přípravy
- Hlívu natrhejte po vlákně na proužky. Oddělte nožičky z hub šiitaké a v kloboučcích případně vykrojte otvor, aby připomínaly kroužky kalamárů.
- V míse promíchejte mléko s citronovou šťávou, vmíchejte houby a pak je přesuňte do ploché mísy se škrobem (případně promíchaným s bylinkami) a dobře je obalte.
- Smažte ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje asi 2 minuty z každé strany a podávejte osolené, s dílky citronu k zakapání.
PRIMA TIP: Namísto směsi mléka a citronové šťávy můžete použít neochucené podmáslí. K obalování je lepší škrobová moučka než běžná mouka, po osmažení budou houby křupavější. Můžete k nim podávat i rajčatovou omáčku nebo ochucenou majonézu.
Houby plné zdraví
Není divu, že se hlívě říká ústřičná – svým tvarem a hrbolatým povrchem tyto ušlechtilé mořské plody připomíná. A pozadu nezůstává ani v nutričních hodnotách – při její časté a hojné konzumaci se uvádí hned několik zdravotních benefitů. Patří k nim prevence osteoporózy a artritidy, zvýšení hladiny vitaminu D, udržení zdravého krevního tlaku, snižování hladiny škodlivého cholesterolu, prevence nedostatku železa v krvi, zvýšení hladiny antioxidantů, což souvisí s protirakovinnými účinky, i podpora hustoty kostí. Jsou významným zdrojem vlákniny, bílkovin a celé řady vitaminů a minerálů.
Také český název houby šiitaké, houževnatec jedlý, svým způsobem odráží její příznivý vliv na náš organismus. Ten je dán celou řadou faktorů, například vysokým obsahem vitaminů skupiny B, ale i dalších látek, podporujících náš imunitní systém (velkou zásluhu na tom má polysacharid lentinan, který je spolu s betaglukany i velkým nepřítelem rakovinného bujení). Bystrost našeho mozku zase podporuje dobře zastoupený vitamin D. Kvalitu, zdravotní i léčivé účinky obou těchto hub znali už naši dávní předkové, patří také ke skutečným pokladům asijské medicíny. Čemuž dávají za pravdu i stále nové a pokračující výzkumy moderní vědy po celém světě. No a o chuťových zázracích, které tyhle houby dovedou, už není vůbec žádného sporu.
Z hlívy ústřičné můžete připravit také výtečnou bezmasou dršťkovou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Výborná a zdravá: Dršťková polévka z hlívy ústřičné