Šumavská kuchařka

Bez masa: Šumavské houbové karbanátky

Moje hodnocení
2x

Velmi nápaditá alternativa smaženice, když se z lesa vrátíte s košem plným hub. Do karbanátků totiž můžete zužitkovat všechny druhy jedlých hub, i ty měkčí, a čím bude jejich skladba pestřejší, tím budou karbanátky chutnější.

4 porce
60 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Houby očistěte a nakrájejte na větší kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje, vsypte cibuli a restujte ji na středním stupni dozlatova. Přidejte houby, opékejte je 30 vteřin, podlijte je vodou či vývarem, přiklopte a duste je doměkka, zhruba 15 minut. Pak je odstavte a nechte vychladnout.
  2. Zchladlé houby nasekejte najemno. Můžete je také umlít na masovém mlýnku nahrubo, ale pak bude textura karbanátku příliš jemná. Houby osolte, opepřete, prolisujte k nim oloupaný česnek, přidejte majoránku a vejce. Promíchejte dohladka a přisypávejte trochu strouhanky, až směs zhoustne.
  3. Ze směsi odkrajujte lžící kousky a tvarujte z nich karbanátky. Obalte je ve strouhance.
  4. V hrnci rozehřejte vyšší vrstvu oleje a osmažte karbanátky dozlatova z obou stran, z každé to trvá zhruba 2–3 minuty na středním stupni.
  5. Karbanátky podávejte teplé nebo studené s šumavským chlebem či s bramborami upravenými podle chuti.

Vyzkoušejte také šťavnaté kapustové karbanátky s mletým masem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Šumavská kuchařka

Radek Pálka Šumavská kuchařka

Šéfkuchař s bohatými zkušenostmi z tuzemských i zahraničních hotelů je velkým milovníkem Šumavy a její krásy se rozhodl představit na talíři. Vezme vás na procházku šumavskými hvozdy, plnými hub a borůvek, okolo zurčících vod, přes malebná údolí a pastviny a ukáže vám rozmanitost Šumavy prostřednictvím místních tradičních i moderních pokrmů. Podle srozumitelně popsaných receptů si i doma snadno připravíte zvěřinu, maso, ryby i zeleninové pokrmy a ovocné lesní polévky a další dezerty. Dozvíte se i mnoho zajímavostí z historie místního jídelníčku.

Vydalo nakladatelství Grada.


Přečtěte si také

Recepty