Suroviny
Postup přípravy
- Houby očistěte a nakrájejte na větší kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje, vsypte cibuli a restujte ji na středním stupni dozlatova. Přidejte houby, opékejte je 30 vteřin, podlijte je vodou či vývarem, přiklopte a duste je doměkka, zhruba 15 minut. Pak je odstavte a nechte vychladnout.
- Zchladlé houby nasekejte najemno. Můžete je také umlít na masovém mlýnku nahrubo, ale pak bude textura karbanátku příliš jemná. Houby osolte, opepřete, prolisujte k nim oloupaný česnek, přidejte majoránku a vejce. Promíchejte dohladka a přisypávejte trochu strouhanky, až směs zhoustne.
- Ze směsi odkrajujte lžící kousky a tvarujte z nich karbanátky. Obalte je ve strouhance.
- V hrnci rozehřejte vyšší vrstvu oleje a osmažte karbanátky dozlatova z obou stran, z každé to trvá zhruba 2–3 minuty na středním stupni.
- Karbanátky podávejte teplé nebo studené s šumavským chlebem či s bramborami upravenými podle chuti.
Bez masa: Šumavské houbové karbanátky Zdroj: Šumavská kuchařka
Vyzkoušejte také šťavnaté kapustové karbanátky s mletým masem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE