Suroviny
- houby (lesní houby, tvrdší, ideálně hřibovité) 1–1,5 kg
- cibule 2 ks
- sádlo (nebo olej na osmažení)
- drcený kmín 2 lžičky
- mletá sladká paprika 1–2 lžíce
- vývar (na podlití) asi 1 litr
- mleté nové koření 1 špetka
- česnek 2 stroužky
- hladká mouka 1–2 lžíce
- majoránka (sušená + případně čerstvá na ozdobu) 1 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Očištěné houby nakrájejte na silnější plátky nebo kousky, oloupanou cibuli nadrobno. V silnostěnném kastrolu nebo ve velké pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli, až začne zlátnout (dobré osmažení je důležité pro výslednou barvu i chuť guláše).
- Pak vsypte houby a ze všech stran je orestujte. Poprašte paprikou a kmínem, promíchejte a zalijte vývarem. Přikryté duste na mírném stupni asi 30 minut, až budou houby zcela měkké.
- Ke konci dušení poprašte novým kořením, pepřem a vmíchejte česnek. Nechte odpařit šťávu, zaprašte moukou, promíchejte, zalijte trochu studeného vývaru a krátce povařte, až šťáva zhoustne. Nakonec poprašte majoránkou, kterou rozemněte v dlaních, a už dál nevařte.
PRIMA TIP: Houbový guláš chutná výborně s celozrnným a/nebo žitným chlebem, ale i s jakýmkoliv jiným čerstvým nebo opečeným pečivem. Ovšem podávat k němu můžete i brambory, drobné těstoviny nebo rýži. A někdo ho rád s knedlíkem, stejně jako guláš masový.
Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub 2 Zdroj: Marek Kučera