Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Moje hodnocení
20x

V téhle verzi nahrazuje „maso lesa“ maso skutečné. Možná je to trochu kacířské, ale neuvěřitelně dobré a navíc to konečně bere na milost vegetariány. Jen pozor na to, že jako každý pokrm z hub ani tento nenecháváme rozležet a nepodáváme ohřívaný.

4 porce
30 minut

Suroviny

  • lesní houby, tvrdší, ideálně hřibovité 1–1,5 kg
  • cibule 2 ks
  • sádlo nebo olej na osmažení
  • kmín (drcený kmín) 2 lžičky
  • mletá sladká paprika 1–2 lžíce
  • vývar na podlití asi 1 litr
  • mleté nové koření 1 špetka
  • česnek 2 stroužky
  • hladká mouka 1–2 lžíce
  • majoránka (sušená majoránka (+ případně čerstvá na ozdobu)) 1 lžíce
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Postup přípravy

  1. Očištěné houby nakrájejte na silnější plátky nebo kousky, oloupanou cibuli nadrobno. V silnostěnném kastrolu nebo ve velké pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli, až začne zlátnout (dobré osmažení je důležité pro výslednou barvu i chuť guláše).
  2. Pak vsypte houby a ze všech stran je orestujte. Poprašte paprikou a kmínem, promíchejte a zalijte vývarem. Přikryté duste na mírném stupni asi 30 minut, až budou houby zcela měkké.
  3. Ke konci dušení poprašte novým kořením, pepřem a vmíchejte česnek. Nechte odpařit šťávu, zaprašte moukou, promíchejte, zalijte trochu studeného vývaru a krátce povařte, až šťáva zhoustne. Nakonec poprašte majoránkou, kterou rozemněte v dlaních, a už dál nevařte.

PRIMA TIP: Houbový guláš chutná výborně s celozrnným a/nebo žitným chlebem, ale i s jakýmkoliv jiným čerstvým nebo opečeným pečivem. Ovšem podávat k němu můžete i brambory, drobné těstoviny nebo rýži. A někdo ho rád s knedlíkem, stejně jako guláš masový.

Další recepty na guláše z různých koutů světa najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty