návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Houbová omáčka a hrnkový knedlík

Hodnoceno: 4x
4 porce
do 1,5 hodiny
Houbová omáčka a hrnkový knedlík
Autor: V kuchyni vždy otevřeno Houbová omáčka a hrnkový knedlík
Klasická houbová omáčka – udělejte si jí plný kotel, uvařte k ní hrnkové knedlíky a nandejte si plný talíř. Je to přesně jídlo, které vám připomene letní válení na chalupě!

Postup

  1. Cibuli nakrájejte najemno, vložte ji spolu s houbami do hrnce, přilijte 3/4 l vody, vhoďte koření a osolte.
  2. Vařte 15 minut (pokud máte houby, které modrají, doporučuje se doba tepelné úpravy 25 minut).
  3. Mezitím připravte světlou jíšku a nechte vychladnout.
  4. Vlijte sladkou smetanu, v kysané rozmíchejte nejprve pár lžic horké omáčky, aby se vám nesrazila. Pak přidejte i ji.
  5. Vmíchejte jíšku, dochuťte a vařte ještě cca 10 minut.
  6. Knedlíky: V misce smíchejte nejprve vejce s mlékem, mouku, prášek do pečiva a sůl.
  7. Rohlíky nakrájejte na kostky cca 1x1 cm a přidejte ke směsi. Důkladně promíchejte a nechte alespoň 15 minut odstát.
  8. Hrnky vymažte tukem a vysypte moukou, přebytečnou vyklepejte. Naplňte směsí do 3/4.
  9. Do širšího vyššího hrnce naskládejte hrnky, nalijte vodu do poloviny hrnků, poklici položte na rozloženou utěrku a rohy složte nahoru k uchu. Při vaření vám tak voda nebude stékat na knedlíky.
  10. Knedlíky vařte 25 až 30 minut, zkuste špejlí. Po uvaření je vyklopte z hrnků a nakrájejte jen tolik, kolik sníte, mají tendenci osychat. Zabalte zbytek do mikrotenového sáčku.
  11. Můžete je připravit i se sněhem z bílků – nejprve oddělte žloutky a sníh vmíchejte do směsi opatrně až před dáváním do hrnků.

Houbová omáčka a hrnkový knedlík 2 Foto: Houbová omáčka a hrnkový knedlík; foto: V kuchyni vždy otevřeno

V kuchyni vždy otevřeno

Andrea Motlíková

Andrea z foodblogu V kuchyni vždy otevřeno, který sleduje přes 36 tisíc fanoušků, vydala svoji první kuchařku. Na 368 stranách najdete bezmála 300 receptů pro každý den, které vždy doprovází autorské barevné fotografie.

Obsáhlá kniha je určena pro široké publikum napříč generacemi. Inspiraci pro každodenní vaření zde najdou začátečníci i zkušené kuchařky a určitě i muži. Osvědčené recepty z dostupných čerstvých surovin nejsou nijak komplikované a postupy jsou srozumitelně rozepsané. Nechybí tipy na tradiční česká jídla, ale v knize zabrousíte i do kuchyní Asie či Středomoří.

Kuchařka je velmi přehledně rozdělena do 19 kapitol od předkrmů, přes jídla z jednoho pekáčku, snadné recepty, polévky, saláty, druhy mas, těstoviny, zeleninové pokrmy, pomazánky, moučníky a dezerty až po zavařování.

Pokud vás den za dnem nenapadá, co zrovna vařit, stačí zalistovat a určitě si vyberete.

V kuchyni vždy otevřeno - kuchařka Foto: