Suroviny:
Postup přípravy:
Filet z kapra nebo odřezky i s hlavou vložte do velkého hrnce. Zalijte dostatečným množstvím vody, přidejte očištěný celer, petržel, mrkev, cibuli, sůl a pepř. Přiveďte k varu a pozvolna vařte asi 45 minut doměkka. Během vaření sbírejte pěnu z povrchu.
Polévku přeceďte přes jemné sítko. Maso oberte z kostí, filet nakrájejte na větší kousky a zeleninu nasekejte nadrobno.
V čistém hrnci rozpusťte máslo, krátce na něm osmahněte mouku a za stálého míchání zalijte vývarem. Dobře rozmíchejte metličkou. Přilijte bílé víno a vařte dalších asi 15 minut. Nakonec zjemněte smetanou, dochuťte solí a pepřem a vmíchejte maso i zeleninu.
Housku nakrájejte na kostičky a na troše másla opečte dozlatova a dokřupava. Polévku rozdělte do talířů a podávejte s čerstvými krutony.
Kdo neholduje kaprovi, může na sváteční menu zařadit hrachovku podle našeho videoreceptu!
Kompletní recept najdete ZDE: Hrachová polévka
Nebo mrkněte na další kapří speciality:
Tradiční české vánoční menu
Na štědrovečerním stole patří mezi nezbytné lahůdky smažený kapr s bramborovým salátem, nesmí chybět ani polévka, tradičně rybí polévka z kapra či hrachová polévka. Na svátečním stole se také objevuje vinná klobása či houbový kuba, sladkou tečkou je máslová vánočka a nesmí chybět ani oblíbený nápoj – vaječný likér nebo punč. Další inspiraci najdete v našem speciálu: Nejlepší recepty na tradiční české vánoční menu – všechny pěkně pohromadě.